Talcinieki: Ir jāsakopj savas mājas!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan šorīt virs galvaspilsētas ir diezgan daudz mākoņu un valda dzestrs vējš, Lielās talkas dalībnieki ir enerģijas pilni sakopt sev svarīgas vietas. Portāla TVNET komanda šorīt viesojās vairākās talkošanas vietās, pārliecinoties, ka ļoti daudzos cilvēkos ir vēlme dzīvot tīrā vidē.

Grīziņkalnā darbojas jaunieši

Sestdienas rītā Grīziņkalnā darbojas vairāki jaunieši. Gan puiši, gan meitenes sakopj Ghetto Games parku.

Vīrieši pārvadā melnzemi, bet meitenes slauka asfaltu. Tiek sakopti arī sporta laukumi, grozi un inventārs.

Talkas dalībnieki saka, ka viņi par sava parka tīrību un kārtību rūpējas ne tikai Lielajā talkā, bet arī ikdienā, tāpēc šodien viņiem nav jāstrādā vaiga sviedros.

Taču jaunieši atzīst, ka ir ļoti svarīgi sakopt savas mājas.
Talka Grīziņkalnā
Talka Grīziņkalnā Foto: Publicitātes

Darba kultūru māca jau no bērnības

Arī Pārdaugavā ir vairākas vietas, kur cilvēki sakopj savu apkārtni, padarot to tīrāku un pašiem patīkamāku.

Kādā talkas vietā sastopam Vitāliju, kurš talkā piedalās kopā ar visu savu saimi - ne tikai sievu un bērniem, bet arī suni.

Mēs bērniem darba tikumu cenšamies mācīt jau no mazotnes, saka tētis.

Viņš ir pārliecināts, ka pat mazākajiem bērniem var uzticēt nelielus pienākumus sava mājokļa, sētas un mikrorajona sakārtošanā.

«Pat mans mazākais dēls, kuram ir 2,5 gadi, zina, ka mēs šodien piedalāmies Lielajā talkā, lai padarītu savu apkārtni tīrāku,» viņš saka un uzsver, ka par vides kvalitāti jārūpējas nevis vienu dienu gadā, bet visu laiku.

Talka Grīziņkalnā
Talka Grīziņkalnā Foto: Publicitātes

Arī seniori palīdz vides sakopšanā

Lielajā talkā piedalās ne tikai jaunieši, bet arī vecāka gadu gājuma ļaudis. Piemēram, pensionāru pāris Vija un Jānis šodien nolēmuši doties nevis uz tirgu, kā to dara katru sestdienas rītu, bet gan piedalīties Lielajā talkā.

«Parasti mēs brīvdienu sākumā dodamies uz Āgenskalna tirgu, kur pie zināmiem pārdevējiem iegādājamies gaļu un saknes, bet vakar vakarā nolēmām atcelt ierasto gājienu un palīdzēt sakopt savu apkārtni. Galu galā - mēs paši esam atbildīgi par savu apkārtni.»

Neviens cits nenāks un neslaucīs mūsu pagalmu. Tas jādara pašiem!

Lai gan Vijas kundzei ir diezgan smagas veselības problēmas, kuru dēļ ir apgrūtinātas kustības, viņa ir optimisma pilna un uzskata, ka ikviens var izdarīt kaut pavisam nedaudz, lai palīdzētu dzīvot tīrākā vidē. «Pozitīvi, ka varu kaut vai nomazgāt savu šķīvi un izslaucīt savu kāpņu telpu. Man prieks, ka ne visos darbos jāprasa vīra un bērnu palīdzība.»

Talka Grīziņkalnā
Talka Grīziņkalnā Foto: Publicitātes

Kopīga vides sakopšana

Šodien jau no 9:00 visa Latvija dodas Lielajā talkā un vienojas kopīgās vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēs 1750 oficiāli apstiprinātajās talkas vietās.

Šogad, kad talkas vadmotīvs ir «Latvijai BŪT zaļai!», talkošanas vietas pieteiktas aktīvāk nekā pērn, kad oficiāli talkas norisinājās 1620 talkas vietās.

Talka Grīziņkalnā
Talka Grīziņkalnā Foto: Publicitātes
Visvairāk talku vietu pieteiktas Vidzemē – gandrīz seši simti talku,

kam seko Zemgale ar aptuveni 350 talkošanas vietām. Latgalē pieteiktas nedaudz vairāk kā 300 talku vietas, un līdzīga aktivitāte ir arī Rīgā un Jūrmalā, kur talkos gandrīz 300 oficiālajās talkošanas vietās. Savukārt Kurzemē pieteiktas gandrīz 200 talkas vietas, taču visā Latvijā daudzi talkas darbus iesākuši jau piektdien, kā arī liela daļa Latvijas iedzīvotāju plāno talkot ārpus oficiāli pieteiktajām vietām.

Tiem, kas nav paspējuši noorganizēt savu talku, pastāv iespēja izvēlēties jebkuru no apstiprinātajām talkošanas vietām mājaslapā www.talkas.lv un šodien tai pievienoties. Pirms tam ieteicams no talkas atbildīgā noskaidrot, vai nav nepieciešams līdzi paņemt kādus īpašus darba rīkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu