Saplīsuša maisiņa dēļ pircēja piedzīvo nepatīkamus brīžus veikalā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

«Bieži vien mazie plastmasas maisiņi, kuros veikalos liek cepumus, konfektes, augļus un dārzeņus, ir ļoti nekvalitatīvi. Pēdējā laikā esmu piedzīvojusi situācijas, kad maisiņi saplīst, vēl neaizejot līdz kasei,» raksta TVNET lasītāja Ieva, iesakot tirgotājiem iegādāties stingrākus maisiņus, lai pircēji nebūtu spiesti ņemt vairākus maisiņus. Bet biedrības «Ekodizaina kompetences centrs» pārstāve skaidroja, ka mazie polietilēna maisiņi veikalā ir domāti nevis produktu pārnēsāšanai, bet tikai iepakošanai.

TVNET lasītāja Ieva rakstīja: «Esam diezgan veselīgi un zaļi domājoši vecāki. Cenšamies dzīvot pēc iespējas draudzīgāk savai veselība un dabai: lietojam pārtiku bez E vielām, daudz laika pavadām dabā, kā arī šķirojam atkritumus. Visas šīs lietas darām paši un mācām tās arī saviem bērniem.

Viena no lietām, ko mēģinām darīt, ir samazināt izmantoto plastmasas maisiņu daudzumu.

Cik vien varam, dodoties uz veikalu, ņemam līdzi savu kartona kasti un auduma kulītes.

Diemžēl ne vienmēr iespējams ar tiem iztikt, jo

bieži vien pārdevēji paši ieliek manus produktus plastmasas maisiņos.

Pēc vairākiem nepatīkamiem gadījumiem aizdomājos par plastmasas maisiņu kvalitāti.

Bieži vien mazie plastmasas maisiņi, kuros veikalos liek cepumus, konfektes, augļus un dārzeņus, ir ļoti nekvalitatīvi. Pēdējā laikā esmu piedzīvojusi situācijas, kad maisiņi saplīst, vēl neaizejot līdz kasei.

Piemēram, nesen augļu stendā ieliku mazajā plastmasas maisiņā dažus bumbierus.

Es vēl nebiju tikusi līdz veikala vidum, kad maisiņš bija pārplīsis un augļi izbiruši pa veikala grīdu.

Līdzīgu situāciju nesen piedzīvoju arī ar citiem pārtikas produktiem.

Varbūt tirgotājiem šķiet, ka, iegādājoties plānākus un lētākus maisiņus, viņi vairāk nopelnīs, bet patiesībā šajā gadījumā darbojas teiciens: skopais maksā divreiz.

Ja maisiņš būtu izturīgāks, es paņemtu vienu maisiņu, bet, ja tas saplīst, esmu spiesta ņemt divus un pat vairākus maisiņus, lai aiznestu savus produktus līdz kasei un tālāk līdz mašīnai. Varbūt varat izskaidrot arī plašākai sabiedrībai, no kā izgatavo veikalos pieejamos caurspīdīgos maisiņus?»

Iesaku tirgotājiem iegādāties stingrākus maisiņus, lai pircēji nebūtu spiesti ņemt vairākus.

Polietilēns ir veselībai nekaitīga plastmasa

Savukārt biedrības «Ekodizaina kompetences centrs» pārstāve dr.sc.ing. Jana Simanovska TVNET rakstīja: «Priecājos lasīt, ka iepērkoties domājat ne tikai par preces izskatu un cenu, bet arī ietekmi uz veselību un vidi.

Tirdzniecībā lietojamos plastmasas maisiņus visbiežāk izgatavo no augsta blīvuma polietilēna (HDPE).

Polietilēns ir veselībai nekaitīga plastmasa, lielākā problēma ir tā, ka maisiņu ražošanai izmanto izsīkstošos fosilos resursus un iedzīvotāji tos nepietiekami sašķiro pārstrādāšanai.

Ja maisiņi nokļūst vidē, tie noārdās ļoti lēni un var kaitēt dzīvniekiem, kas, piemēram, tos var apēst vai tajos sapīties.

Lai samazinātu resursu patēriņu, ražotāji cenšas samazināt viena maisiņa ražošanai izmantoto polietilēna daudzumu, kas negatīvi ietekmē to nestspēju: tie ir neizturīgāki.

Mazie maisiņi domāti tikai iepakošanai

Tāpēc jāatceras, ka mazie polietilēna maisiņi veikalā ir domāti nevis produktu pārnēsāšanai, bet tikai iepakošanai.

Ja nepieciešams iepakot, es ieteiktu iztikt ar «vienkārtīgu» maisiņu, bet pārnēsāšanai izmantot grozu vai ratus.

Tā tiešām ir, ka pārdevēji veikalos parasti paši piedāvā maisiņus.

Latvijā ir notikušas pretmaisiņu kampaņas (piemēram, #maisbergs), bet tradīcijas un ērtums neļauj veikaliem no tiem atteikties. Kamēr Latvijā vēl nav atvēries beziepakojuma veikals, katram pašam jāuzmana pārdevēji un katru reizi jāatgādina, ka vēlaties iztikt bez maisiņa, jo tas kaitē videi. Augļus un dārzeņus var nemaz nelikt maisiņos. Piemēram,

vai zinājāt, ka banānam jau sen ir pieejams ideāls iepakojums, kas ražots no atjaunojamiem resursiem un vidē pats noārdās? Jā, tā ir banāna miza!»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu