Bīstamās suņu slimības izpētei saziedota jau trešdaļa nepieciešamās summas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Piecu dienu laikā, kopš ziedojumu portālā «Ziedot.lv» sākta ziedojumu vākšana neatkarīgai suņu bīstamās slimības «megaesophagus» cēloņu izpētei, ir saziedota vairāk nekā trešdaļa nepieciešamās summas.

Patlaban no pētījuma turpināšanai nepieciešamajiem 31 212 eiro saziedoti 12 552 eiro.

Kā ziņots, ziedojumu vākšana sākta, atsaucoties sabiedrības un Latvijas Veterinārārstu biedrības lūgumam. Portālā uzsvēra, ka Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 slimības gadījumi, savukārt līdz šim pētījumos savāktie dati liecinot, ka saslimšanai varētu būt saistība ar barības «Dogo» izbarošanu suņiem.

Ziedot iespējams portālā «Ziedot.lv» vai pārskaitot uz «Ziedot.lv» bankas kontiem ar norādi «Glābsim Latvijas suņus».

Jau ziņots, ka «megaesophagus» uzliesmoja pērn maijā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija ar suņiem bīstamo slimību sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Suņu barības zīmola «Dogo» ražotāja AS «Tukuma straume» piedāvāja ziedot pētījumam nepieciešamos 32 000 eiro, tomēr Latvijas Veterinārārstu biedrība piedāvājumu noraidīja, lēmumu pamatojot ar vēlmi saglabāt objektivitāti.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas budžeta, 25 000 eiro no institūta «Bior» budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu. Tāpat ZM aprīlī lēmusi izveidot īpašu darba grupu bīstamās slimības izpētei, kurā vairāki ZM eksperti apkopos visu pieejamo informāciju, izvērtēs situāciju un vienosies par tālāku stratēģiju un turpmāku darba virzienu dzīvnieku barības izpētes jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu