«Greenpeace» publicēs slepenus dokumentus par ASV-ES brīvās tirdzniecības līgumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vides aizsardzības aktīvistu organizācija «Greenpeace» svētdien paziņoja, ka tā pirmdien publicēs slepenus noplūdinātus dokumentus, kuri parāda, ka plānotais brīvās tirdzniecības līgums starp ASV un Eiropas Savienību (ES) rada «lielus riskus klimatam, videi un patērētāju drošumam».

Organizācija paziņoja, ka tā pirmdien publicēs 248 lappuses slepenu dokumentu, lai «celtu gaismā» sarunas par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP) – ambiciozu līgumu, kuru abas puses grib pabeigt līdz gada beigām, bet kas saskaras ar augošu opozīciju.

Noplūdinātās lappuses tiks publicētas internetā pulksten 12 pēc Latvijas laika, teikts «Greenpeace» paziņojumā.

Šie dokumenti, kurus ieguvusi «Greenpeace» Nīderlandes organizācija, liecina par divām trešdaļām TTIP projekta teksta jaunākajā sarunu kārtā aprīlī un parāda plašu jautājumu loku - no telekomunikācijām līdz pārtikai un lauksaimniecībai un tirdzniecības barjerām.

«Šie noplūdinātie dokumenti apstiprina to, ko mēs ilgu laiku esam teikuši: TTIP izvirzīs korporācijas politikas veidošanas centrā par sliktu videi un sabiedrības veselībai,» sacīja «Greenpeace» ES direktors Jorgo Riss.

ASV un ES kopš 2013.gada mēģina vienoties par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Tas tiek dēvēts par brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu 21. gadsimtam, kas koncentrējas uz noteikumu saskaņošanu, barjeru pazemināšanu investīcijām, pieejas atvēršanu valdību kontraktiem un pievēršanos tādām jaunām jomām kā datu tirdzniecība un patērētāju aizsardzība.

Šis līgums tomēr saskaras ar augošo pretestību un protekcionisma noskaņojumu, un tā kritiķi apstrīd atvērtākas tirdzniecības labās puses.

Eiropā it īpaši ir dziļas aizdomas, ka TTIP samazinās sociālo un patērētāju aizsardzību par labu lieluzņēmējiem.

«Greenpeace» paziņoja, ka konfidenciālie dokumenti pierāda to, ka ilgi pastāvoši vides aizsardzības pasākumi šajā līgumā tiek ignorēti, un apgalvoja, ka ierosinātajā tekstā nepavisam nav pieminēti globālie mērķi samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Organizācija arī pavēstīja, ka ASV grib, lai ES atteiktos no tā sauktā piesardzības principa, saskaņā ar kuru produkti, kas var būt kaitīgi, ir aizliegti.

«Greenpeace» paziņojumā teikts, ka mazāk stingrā ASV pieeja, «kuras mērķis ir pārvaldīt bīstamās vielas, nevis izvairīties no tām, tiek iekļauta dažādās [šī līguma] nodaļās».

«Ir laiks celt gaismā šīs sarunas. Grūti panākts progress vides aizsardzībā tiek iztirgots aiz slēgtām durvīm,» sacīja «Greenpeace Netherlands» kampaņas dalībniece Faiza Oulahsena.

Pēc jaunākās TTIP sarunu kārtas aprīlī to dalībnieki sacīja, ka ir panākuši progresu, bet vēl jāpaveic «ievērojams darbs», lai šogad vienotos par līgumu.

Lai gan ir atrisināti 97% tarifu jautājumu, vēl ir palikuši 3% visstrīdīgākajās jomās, tostarp par lauksaimniecības produkciju.

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušonedēļ paziņoja, ka šis līgums var stimulēt ļoti vajadzīgo ekonomikas izaugsmi.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands svētdien brīdināja, ka Francija noraidīs šo līgumu, ja tas apdraudēs Francijas lauksaimniecības sektoru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu