Pikucītis trauku mazgājamā līdzekļa var sabojāt dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Ķīmiskie mazgāšanas līdzekļi ļoti ilgi saglabājas uz traukiem. Ķīmiķis Andris Kraņevskis intervijā portālam TVNET sacīja, ka šo vielu daļiņas pieķeras trauku virsmai un nav tik vienkārši nomazgājamas. Ēdot no traukiem, kas mazgāti ar sintētiskiem trauku mazgāšanas līdzekļiem, ir liela iespēja, ka tie nonāks cilvēka organismā un negatīvi ietekmēs veselību.

«Nepateikšu, cik ilgi trauku mazgāšanas līdzekļu daļiņas paliek uz trauku virsmām, bet zinu, ka tās nepazūd pat pēc vairākām skalošanas reizēm.

Ar karstu ūdeni vai švammi šīs vielas pilnībā vispār nevar nomazgāt.

Mehāniski to arī nevar izdarīt pilnībā!

Ja mazgāšanas līdzeklis uz virsmas nav redzams, tad tas nenozīmē, ka tā tur nav. Baktērijas arī mēs neredzam, bet tās ir uz virsmām.

Pilnīgai sintētiskā mazgāšanas līdzekļa noskalošanai jālieto citas vielas.

Ja ēdam no tādiem traukiem, uzņemam arī mazgāšanas līdzekļus

Ja blodiņā, kurai uz virsmas ir mazgāšanas līdzekļu paliekas, ielejam zupu, tad zupā esošās vielas aizstāj uz virsmas esošo mazgāšanas līdzekli un pats mazgāšanas līdzeklis ar zupu nonāk mūsu gremošanas sistēmā.

Ja trauku mazgāšanu veicam ar rokām, tad karstā ūdenī mēs no ādas nomazgājam arī lipīdus, kas ir aizsargslānis vielu iekļūšanai mūsu organismā,

līdz ar to āda kļūst caurlaidīga mazgāšanas līdzekļiem.

Cimdu lietošana palīdz tikai daļēji, jo mazgāšanas laikā ir ķīmiski izgarojumi, kurus mēs ieelpojam.»

Bet kā ir ar trauku mašīnām paredzētajiem līdzekļiem?

Ķīmiķis skaidroja, ka trauku mazgājamām mašīnām paredzētie mazgāšanas līdzekļi satur agresīvākas vielas nekā tie, kas paredzēti mazgāšanai ar rokām, tāpēc tie ir vēl bīstamāki, jo pilnībā nenoskalojas no traukiem.

Tāpēc arī trauku mašīnās iesakāmi videi draudzīgie līdzekļi. Arī tie jāizvēlas ar vismazāko mākslīgo krāsvielu un smaržvielu klāstu.

Vislabākie ir tie mazgāšanas līdzekļi, kuriem nav pievienotas mākslīgās krāsvielas un smaržvielas.

Jebkura smaržviela un krāsviela ir ķīmiska viela, un tā atstāj ietekmi uz mūsu organismu.

Tāpēc arī trauku mašīnām ieteicams izvēlēties tādus līdzekļus, kuros ir tikai virsmas aktīvā viela un ūdens mīkstinātājs.

Kādas sekas var atstāt sintētiskā sadzīves ķīmija?

TVNET jau rakstīja par ķīmiķa skaidroto, ka daudzi mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi satur cilvēku veselībai kaitīgas vielas, tostarp krāsvielas, aromatizētājus, konservantus, emulgatorus un citas vielas. Piemēram, daudzi konservanti un krāsvielas ir toksiski un alerģiski.

Mākslīgās vielas cilvēka organismā uzkrājas un summējas.

Dažādu sintētisku krāsvielu un smaržvielu uzkrāšanās cilvēka organismā var veicināt audzēju un sirds-asinsvadu slimības.

Ir arī pētījumi, kas pierāda, ka mazgāšanas līdzekļos esošās vielas ietekmē hormonālo sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu