Ūdens un maize? No kā patiesībā sastāv cietumnieku maltīte?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Ūdens, maize un saujiņa rīsu - tā ir cietumnieku ēdienkarte tikai mākslas filmās. Viesojoties Rīgas Centrālcietumā, portāls «Apollo» novēroja, ka cietumnieki nevar sūdzēties par to, kas ik dienas tiek celts viņu pusdienu galdā.

Pusdienās trīs ēdieni kā kafejnīcā

Visos Latvijas cietumos ēdienkarti nosaka Ieslodzījuma vietu pārvaldes rīkojums «Par ieslodzīto ēdināšanas organizēšanu», kurš tika sagatavots saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, un tā tiek sastādīta pa ceturkšņiem, tāpēc jau vairākus mēnešus uz priekšu ir zināms, kas tiks celts galdā.

Kamēr daudzu pensionāru maciņos «izgrauzts» milzu robs un dažkārt iegādāties gaļas produktus var atļauties tikai svētku dienās, cietumnieki var neuztraukties par ēdienu dažādību, turklāt katru dienu uzturs tiek sastādīts, vadoties pēc sezonas un veselīga uztura principiem.

Dienā, kad cietumā viesojas «Apollo» komanda, cietumnieku pusdienu galdā tiek celta gan skābu kāpostu zupa, gan gaļas ēdiens un salāti, tāpēc vispārpieņemtajam uzskatam, ka cietumā pārtiek no maizes un ūdens, nevarētu piekrist.

Kārtība, kādā cietumniekiem ļauts ēst, ir dažāda. Vieni maltīti drīkst baudīt ēdnīcā, citi tikai kamerās.

Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Pagatavot sliktu ēdienu nav ieinteresēts neviens - tam būs sekas

Cietumā netiek algoti profesionāli pavāri, šeit strādā paši ieslodzītie. Kā portālam «Apollo» stāsta ieslodzītais Ēriks, viss tiek gatavots tā, kā to gatavotu mājās, tikai ievērojami lielākam cilvēku skaitam. Piemēram, cietuma virtuvē darbojas ap 50 cilvēku, no kuriem septiņi ir pavāri, bet pārējie palīgi, kas arī iznēsā ēdienu uz kamerām.

Ēriks neslēpj, ka viņam pieredze ēdiena gatavošanā nav bijusi, bet grūti neesot. Uz jautājumu, kas notiek, ja gatavotais ēdiens kādam negaršo, Ēriks stāsta – visiem neizdabāsi, bet tādi gadījumi esot reti.

Ieslodzītie ir ieinteresēti pagatavot labu un garšīgu ēdienu, lai vēlāk kamerās neiekultos liekās nepatikšanās.

Starp ieslodzītajiem ir arī veģetārieši. Ja kāds neēd gaļu, tad ēdienam tās vietā tiek pievienotas pupiņas. Ēriks stāsta, ka ar pupiņām tiekot aizstāta gaļa pilnīgi visos veģetāriešu ēdienos. Ja pusdienās zupa ar gaļu, tad veģetārietim tā būs ar pupiņām.

Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Uz veikalu pēc cigaretēm, saldumiem un skūšanās putām

Cietumniekiem tiek nodrošināta arī papildu ekstra, proti, iepirkšanās veikalā. Tādi Rīgas Centrālcietumā ir divi, kur darbojas paši ieslodzītie.

Reizi nedēļā ieslodzītajiem ir ļauts iepirkties veikalā. Klāsts gana liels - sākot ar šokolādes batoniņiem, beidzot ar cigaretēm. No kurienes ieslodzītajiem nauda? Daļa ieslodzīto naudu nopelna, strādājot dažādos cietuma darbos vai ražotnēs, kas izvietotas cietumā, taču naudu drīkst sūtīt arī radinieki.

Cenas ir tieši tādas pašas kā ārpus cietuma. Jāatzīst, arī sortiments ir teju tāds pats kā veikalos, kurus apmeklējam ikdienā, vien bez iespējas iegādāties alkoholu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu