Putekļu koncentrācija gaisā vietām augstākā pēdējo gadu laikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Kopš siltāka laika iestāšanās Latvijas pilsētās pasliktinājusies gaisa kvalitāte, putekļu koncentrācija Kronvalda bulvārī, Rīgā, sasniegusi augstāko rādītāju pēdējos gados, bet vēl lielāks piesārņojums reģistrēts Rēzeknē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Neparasti liels putekļu daudzums pēdējo dienu laikā konstatēts Kronvalda bulvārī, Rīgā, netālu no Kongresu nama. Šajā novērojumu stacijā mēra pilsētas fona piesārņojumu, tādēļ putekļu koncentrācija parasti ir zemāka nekā ielās ar intensīvu satiksmi.

Taču 2.maijā cieto daļiņu PM10 daudzums Kronvalda bulvārī pārsniedza 90, 4.maijā - 70 mikrogramu kubikmetrā. Tik augsts rādītājs šeit nav reģistrēts vairākus gadus, iepriekšējā lielākā koncentrācija šajā gadā bija 69 mikrogrami kubikmetrā 21.janvārī.

Monitoringa stacijā Brīvības ielā, netālu no Dailes teātra, putekļu PM10 daudzums šajās dienās sasniedza nepilnus 50-60 mikrogramus kubikmetrā.

Vēl lielāks gaisa piesārņojums nekā Rīgā konstatēts Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā, kur daļiņu PM10 koncentrācija 3.maijā pārsniedza 110 mikrogramu kubikmetrā, 4.maijā tā nolīdēja nedaudz zem 100.

Liepājā, O.Kalpaka ielā, lielākais putekļu daudzums reģistrēts 2.maijā, kad tas sasniedza 45 mikrogramus kubikmetrā.

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas nosaka, ka PM10 vidējai koncentrācijai nevajadzētu pārsniegt 50 mikrogramu kubikmetrā diennaktī un 20 mikrogramu kubikmetrā gadā.

Gaisa kvalitātes pasliktināšanās lielā mērā saistīta ar laikapstākļiem. Piesārņojumu ar putekļiem pilsētās var mazināt, tīrot un laistot ielas un ietves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu