Kartupeļu stādīšana norit pilnā sparā; kopējās platības turpina sarukt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pateicoties labajiem laika apstākļiem, Latvijā sākusies kartupeļu masveida stādīšana, vienlaikus turpinoties iepriekšējos gados novērotajai tendencei sarukt kopējām šīs kultūras platībām, atzina Kartupeļu audzētāju savienības vadītāja Aiga Kraukle.

«Siltums atnāca strauji, tomēr kopumā stādīšana sākta tāpat kā citus gadus. Zemgalē kartupeļi jau sastādīti, citos reģionos darbi turpinās. Ražu noteiks laiks jūnijā, kad svarīgs būs pietiekams mitrums bumbuļu nobriešanai,» sacīja Kraukle.

Populārākā kartupeļu šķirne jau ierasti ir «Vineta», kā arī agro kartupeļu šķirnes «Bellarosa», «Marabella» un «Solists».

Vienlaikus Kraukle atzina: kartupeļu platības šogad saruks, neraugoties uz jaunāko laiku tendenci, ka daži piensaimnieki krīzes iespaidā pievēršas dārzeņu audzēšanas biznesam.

«Kartupeļu cenas ir ļoti zemas jau vairākus gadus, un arī iepirkumos zemniekiem grūti «tikt iekšā». Labi ir saimniecībām, kurām ir līgumi ar lielajiem pārstrādātājiem, taču arī citi nemet plinti krūmos un kartupeļus stāda. Tomēr kopumā platības samazināsies, lai gan šogad ir jauna tendence, piensaimniekiem pārejot uz kartupeļu audzēšanu. Papildu bizness daudziem ļaus noturēties apstākļos, kad piena cena samazinās,» atzina agronome.

Kā ziņots, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2015.gadā ievērojams 7,4% samazinājums vērojams kartupeļu stādījumu platībās. Ja 2013.gadā ar kartupeļiem bija apstādīti 27 300 hektāri, 2014.gadā šis rādītājs bija 26 800 hektāri, bet 2015.gadā - 24 800 hektāri.

Vienlaikus kartupeļu vidējā ražība no viena hektāra auga par vairāk nekā 6% - 2014.gadā no hektāra vidēji novāca 189 tonnas, bet pērn tā bija 201 tonna.

Kartupeļu kopējā raža 2015.gadā bija 497 300 tonnas salīdzinājumā ar 505 700 tonnām iepriekšējā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu