Ļoti lēti, bet efektīvi tīrīšanas līdzekļi, kam jābūt katrā mājā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēks var iztikt gandrīz bez visām sadzīves ķīmijas veikalos nopērkamajām lietām, tā intervijā portālam TVNET sacīja ķīmiķis Andris Kraņevskis, skaidrojot, ka gandrīz visus netīrumus var iztīrīt ar dažām dabīgām vielām.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kā noberzt netīrus traukus?

Trauku mazgāšanai vislabāk izmantot dzeramo sodu. Uzberot to uz trauku lupatas vai švammes, var nomazgāt gandrīz visus netīrumus. Mazgājot traukus ar dzeramo sodu, nerodas putas, bet Kraņevskis skaidro, ka ar putošanu saistīts daudzu cilvēku apziņā valdošs mīts, ka lielāka putošana nodrošina labāku mazgāšanu.

Tā nav taisnība, viņš saka un norāda, ka arī veļas mašīnā iebērtais pulveris neputo, bet veļa tiek izmazgāta.

Putošana nav obligāts priekšnoteikums, lai kaut ko mazgātu.

«Protams, putošana palīdz aiznest netīrumus tālāk no mazgājamās virsmas, bet tā nav obligāta, lai varētu kaut ko nomazgāt. Vienkārši pamēģiniet izmantot dzeramo sodu!»

Veģetāriešiem trauku mazgāšanai bieži vien var pietikt ar karstu ūdeni, bet gaļēdājiem var rasties vajadzība izmantot arī dzeramo sodu vai metālisku švammi, lai noberztu kādu piedegušu pannu, kurā cepta gaļa.

Arī piekaltušu katlu un citu trauku izberšanai vajadzēs dzeramo sodu. Var sajaukt sāli ar dzeramo sodu un tad ar šādu maisījumu berzt katlus vai plīts virsmas. Sāls šeit veic abrazīvu funkciju.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Vislētākā logu mazgāšana

Ļoti labi dažādus netīrumus no logiem un spoguļiem var nomazgāt ar ūdeni, kuram pievienots parastais galda etiķis.

Savukārt tīrs etiķis noder, ja ir aizsērējušas kanalizācijas caurules.

Vispirms karstā ūdenī izšķīdina sodu. Šo maisījumu ielej caurulēs, bet pēc tam tajās ielej etiķi. Sodai un etiķim savstarpēji reaģējot, izdalās ogļskābā gāze un caurules tiek iztīrītas. Pēc tam jāveic skalošana ar ūdeni.

Etiķi lieto arī dažādu traipu tīrīšanai apģērbā un uz mēbelēm.

Lai notīrītu pelējumu, kaļķakmens nogulsnes, lieto sāls un etiķa maisījumu. Koka virsmu tīrīšanai var lietot olīveļļas un etiķa maisījumu.

Līdzīgiem mērķiem var izmantot citronskābi.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kā tikt vaļā no kaļķakmens?

Citronskābe noder arī, lai atkaļķotu veļas mašīnas un tējkannas.

«Labāk ir iebērt tējkannās un veļas mašīnās parasto citronskābi, nevis izmantot ķīmiskos atkaļķotājus.

Veļas mašīnai vajadzīgas 3-4 ēdamkarotes citronskābes, bet tējkannai pietiks ar vienu ēdamkaroti citronskābes.

Atkaļķojot veļas mašīnu, to vajadzētu noregulēt uz augstāku temperatūru. Savukārt tējkannā ūdeni ar citronskābi vajadzētu kādu brīdi pavārīt,» ķīmiķis iesaka.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kā iztīrīt smakojošus paklājus un segas?

Citronskābe ļoti labi palīdz notīrīt rokas pēc zemes darbiem.

Piemēram, ja cilvēks ravējis bez cimdiem, ļoti viegli rokas notīrīt ar citronskābi.

Sataisot citronskābes un sāls maisījumu vai etiķa un sāls maisījumu, var notīrīt kaļķakmens un dzelzs nogulsnes, kas izveidojušās tualetes podos, vannās un izlietnēs.

«Gan etiķis, gan citronskābe ir skābe, kas spēj šķīdināt kaļķakmens nogulsnes. Es labāk izvēlos citronskābi, jo tā nesmako. Etiķim tomēr ir smaka, ko mēs ieelpojam. Vai tas mums ir vajadzīgs?

Tīrot ar etiķi, tomēr vajadzētu lietot gumijas cimdus.

Citronskābe ir maigāka skābe, ko varētu izmantot arī ar plikām rokām.»

Savukārt sāls un sodas maisījums noder, lai iztīrītu smakojošus paklājus vai biezās segas, ko nevēlamies nest uz ķīmisko tīrītavu. Lai tiktu vaļā no smakām, sāls un sodas maisījumu uzber uz paklāja, atstāj uz nakti, bet pēc tam iztīra ar putekļusūcēju. Šāda metode palīdz atbrīvoties no dzīvnieku radīta smārda un pat urīna smakas.

Tīrīšanai var izmantot visparastāko un lētāko sāli un etiķi. Nav nepieciešams iegādāties dārgo Himalaju sāli vai ābolu etiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu