Valdība atbalsta transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos.

Noteikumu prasības paredzēts piemērot pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās, hidrogenējot eļļu, spiežot to augstā temperatūrā, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā, kā arī cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus.

Regulējums neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesā.

VM noteikumos paredzējusi, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Izņēmums ir pārtikas produkti, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3% un kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%. Tādā gadījumā maksimālais transtaukskābju daudzums nedrīkst pārsniegt attiecīgi desmit gramus un četrus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem.

Tie tiks attiecināti uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.

Valdība noteica arī pārejas periodu, paredzot, ka pārtikas produktus, kuros pārsniegts noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums, var izplatīt Latvijā līdz 2018.gada 1.janvārim.

Transtaukskābju daudzums Latvijā pieejamajos pārtikas produktos jāierobežo saistībā ar augsto saslimstību un mirstību no asinsvadu slimībām, skaidro VM. Aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu cēloņu ir saistīti ar novēršamiem riska faktoriem. Mirstība no šīm slimībām norāda uz to, ka Latvijas iedzīvotājiem ir neveselīgi dzīvesveida paradumi - nesabalansēta un transtaukskābēm bagāta uztura lietošana, mazkustīgums un kaitīgie ieradumi.

2013.gadā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «BIOR» veica pētījumu par transtaukskābju izplatību pārtikas produkcijas tirgū Latvijā. Pētījumā atklājās, ka Latvijā visaugstākā transtaukskābju koncentrācija sastopama siera izstrādājumos, biezpiena sieriņos, krējuma un sviesta izstrādājumos.

Noteikumu projektu VM izstrādājusi atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas cita starpā paredz ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu