VK: VVD radījis risku, ka Salaspils kodolreaktora likvidēšanai līdzekļi vairs nebūs pieejami

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pieļaujot, ka Saeimas atļautās finansējuma pārdales rezultātā iegūtie 108 000 eiro netiek izmantoti Salaspils kodolreaktora un atkritumu glabātuves «Radons» vajadzībām, ir radīts risks, ka turpmāk šādi līdzekļi šim mērķim nebūs pieejami, norāda Valsts kontrole.

Veicot revīziju par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un tās iestāžu 2015.gada finanšu pārskatu, Valsts kontrole secinājusi, ka pārdalītie līdzekļi 108 000 eiro apmērā, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa radioaktīvo atkritumu glabātavas «Radons» būvniecības ieceres izvērtēšanu un izskatīšanu, nav izmantoti atbilstoši mērķim.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pagājušajā gadā nav izsludinājis iepirkumu par Salaspils kodolreaktora likvidēšanas pasākumu un radioaktīvo atkritumu glabātavas «Radons» ilgtermiņa glabātavas būvniecības ieceres un būvprojekta izstrādi. Tā vietā Valsts vides dienests ar radiācijas drošību saistīto būvju būvniecības procesa kontrolei un uzraudzībai ir izlietojis 5292 eiro, tai skaitā 2420 eiro pakalpojumu iegādei un 2872 eiro piemaksām darbiniekiem par papildu pienākumu veikšanu. Sākotnēji paredzētajam mērķim neizmantotais finansējums izlietots, lai iegādātos datoprogrammatūras licences, glābšanas aprīkojumu kuģim, kā arī lai papildinātu dienesta inspektoru ekipējumu.

Valsts vides dienests revidentus informējis, ka finansējums izlietots mērķiem, kuri būti jārealizē šajā un nākamajā gadā.

Revidentu ieskatā, Valsts vides dienesta vadība, pieļaujot situāciju, ka ar radiācijas drošību saistīto būvju būvniecības kontrolei un uzraudzībai piešķirtais finansējums 102 708 eiro apmērā nav izlietots paredzētajam mērķim, ir pārkāpusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sniegto apropriācijas pārdales atļauju un nav ievērojusi Likuma par budžetu un finanšu vadību prasību par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem.

Tāpat konstatēts, ka VARAM pagājušā gada nogalē ir veikusi maksājumu par 150 «Horizon» konsultāciju stundām 12 240 eiro apmērā, samaksājot rēķinu par pakalpojumu, kas tiks sniegts tikai 2016.gadā.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole, veicot revīziju par ministriju finanšu pārskatiem, konstatējusi, ka ministrijas joprojām piekopj avansa maksājumu praksi par pakalpojumiem, kurus ir plānots saņemt tikai nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu