Saeimā iesniegta kolektīvā iniciatīva par ĢMO ierobežošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Saeimā iesniegts kolektīvais iesniegums «Par Latviju, brīvu no ĢMO», par kura nodošanu tālāk Saeimas komisijai pirmdien lems Prezidijs.

Iniciatīva savākusi 10 496 parakstu. Parakstītāji prasa pieņemt likumu, kas stingri reglamentē un ierobežo ĢMO audzēšanu Latvijā, aizliedzot ĢMO sēklu iepirkšanu un to audzēšanā lietotās kaitīgās ķimikālijas, piemēram, «Raundup» jeb glifosātu.

Iniciatīvā uzsvērts, ka ĢMO bīstamību ir pierādījuši dažādu valstu zinātnieki. To vērienīgā izplatība pasaulē varot novest pie tā, ka daudzu sugu pārstāvji kļūs neauglīgi, palielināsies onkoloģisko saslimšanu daudzums, ģenētiskās kroplības un alerģiskās reakcijas, palielināsies cilvēku un dzīvnieku mirstība, strauji samazināsies bioloģiskā daudzveidība un pasliktināsies apkārtējā vide.

«Tirgojot ĢMO pārtikas produktus, uz to iepakojumiem obligāti un salasāmi jābūt norādītam, ka tie satur ĢMO. Likumam jāietver arī sodu piemērošanu par likuma neievērošanu, no sodiem iegūtos līdzekļus ieskaitot Ģimenes valsts pabalstu budžetā,» norāda iniciatīvas izveidotāja Solveiga Strauberga, kura pārstāv Vides aizsardzības klubu.

Kolektīvais iesniegums nonāks Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kas pēc visu pušu uzklausīšanas gatavos lēmumprojektu, par ko balsos Saeima.

Paraksti tikuši savākti sabiedrības iniciatīvu platformā «manabalss.lv» laika posmā no 2014.gada 20.jūnija līdz 2016.gada 10.maijam.

«ManaBalss.lv» ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu