Kuru torti izvēlēties izlaidumam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kuru veikala vitrīnā esošo torti izvēlēties, domājot par veselīgumu? Sertificēta uztura speciāliste Baiba Grīnberga saka, ka parasti pēc tortes izskata nevar noteikt, vai un cik veselīga tā ir.

Lai noteiktu, vai tortē ir kādas veselīgas sastāvdaļas, nepieciešams iepazīties ar informāciju uz iepakojuma. Bet dažkārt tas nav iespējams, piemēram, gadījumos, ja tortes atrodas vitrīnās un nevar pajautāt, lai pārdevēja parāda visu kūku sastāvdaļu sarakstu.

Tāpat sastāvdaļu saraksti mēdz būt tik gari, ka būtu lieki kavēties veikalā, lai izpētītu katru pievienoto vielu. Tad uztura speciāliste iesaka izvēlēties kūku, kas šķiet vissvaigākā un visskaistākā, jo tomēr tortes un kūkas nav ikdienas ēdiens.

Pēc izskata nevar noteikt, vai torte ir veselīga
Pēc izskata nevar noteikt, vai torte ir veselīga Foto: TVNET

Ne katru dienu

Viņa atgādina, ka tortes ir svētku ēdiens, ko nevajadzētu ēst katru dienu. Tāpēc pieļaujams, ka svētkos var apēst arī kādu ne tik veselīgu našķi. Protams, krietni labāk, ja tortes ceptu mājās no kvalitatīvām un zināmām izejvielām, bet, ja tas nav iespējams, nevajadzētu saspringt un skrupulozi pētīt sastāvdaļu sarakstu, piemēram, meklēt torti ar augstāko šķiedrvielu daudzumu.

Būtu muļķīgi svētkos meklēt torti ar pilngraudu biskvītu, viņa saka.
Ja ir laiks un vēlēšanās, pirms tortes iegādes var izpētīt tās sastāvu. Tādā veidā var atrast arī diezgan veselīgas kūkas
Ja ir laiks un vēlēšanās, pirms tortes iegādes var izpētīt tās sastāvu. Tādā veidā var atrast arī diezgan veselīgas kūkas Foto: TVNET

Parasti pēc tortes izskata nevar noteikt, vai tā ir veselīga. Piemēram, pēc izskata vien nevar apgalvot, ka torte ar augļu želeju būs veselīgāka par šokolādes kūku. Želejā var būt vairāk cukura nekā labā melnā šokolādē, ar ko dekorēta torte.

Arī ar augļiem un ogām rotātas tortes var radīt mānīgu veselīguma iespaidu, jo visbiežāk tos izmanto tikai dekorēšanai, nevis pildījumam.

Lai arī daudziem šķiet, ka siera kūkas ir ļoti labas, uztura speciāliste norāda, ka

parasti siera tortes ir ļoti treknas. Arī šķietami liesās biezpiena kūkas mēdz būt bagātas taukvielām.

Daudz cukura un tauku

Tā kā vairums toršu ir diezgan treknas, ja ir vēlme, pirms pirkšanas varētu papētīt to taukvielu avotu. Nav ieteicamas kūkas, kuru sastāvā ir neatšifrēta palmu eļļa (ir palmu augļu eļļa, kas nemaz nav tik kaitīga, un palmu augļu kodolu eļļa), cietināti jeb hidrogenēti augu tauki, kā arī transtauki.

Īpaši daļēji hidrogenētie tauki un hidrogenizācijas procesā radušās transtaukskābes nodara lielu postu veselībai, ja tiek regulāri uzņemtas ar uzturu. Diezgan daudz šādu tauku ir arī citos konditorejas izstrādājumos, piemēram, cepumos un vafelēs.

Labāk izvēlēties tortes, kas gatavotas no īsta sviesta, bet arī tās jāēd ar mēru.
Daļai veikalā nopērkamo saldumu ir visai garš neveselīgo sastāvdaļu saraksts
Daļai veikalā nopērkamo saldumu ir visai garš neveselīgo sastāvdaļu saraksts Foto: TVNET

Jāatceras, ka tortēs ir ļoti daudz cukura. Piemēram, ir tortes, kurās gandrīz pusi masas veido cukurs. Uztura speciāliste vērtē, ka ļoti bieži tortes ir pārāk saldas.

Tāpat labāk izvēlēties tortes, kuru sastāvā nav daudz E vielu, īpaši konservanti, aromātvielas un krāsvielas. Vienlaikus ne no visām E vielām vajadzētu izvairīties.

Tortes ar konservantiem sastāvā nav labākā izvēle, jo tas norāda uz garu derīguma termiņu. Svaigi ceptas tortes būs īsti labas vien dažas dienas. Arī sintētiskās krāsvielas tortei nebūtu nepieciešamas, jo krāsu var piešķirt pievienotās ogas un augu ekstrakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu