Lapene – praktisks pagalma rotājums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad vasarā saule sasniedz zenītu, gribas atrast mājīgu patvērumu no tiešajiem saules stariem, kas ne tikai nogurdina, bet arī negatīvi ietekmē cilvēka veselību. Protams, dažus pēdējos gadus Latvijas vasara nav lutinājusi ar karstu vasaru, bet negaidīti uznācis lietus vai sacēlies vējš nav iemesls, lai pavadītu laiku mājās, ja Jums pagalmā būs lapene, kas ne tikai pasargās no nelabvēlīgiem laika apstākļiem, bet būs arī īpašs pagalma rotājums.

220.lv

Lapenes dizains – individuāla izvēle

Dārza lapenes dizains – tā ir nākamā lapenes īpašnieka estētiskās gaumes lieta. Lapenes var atšķirties formas, stilistikas, būvmateriālu ziņā, bet Latvijā lielākajā elektroniskajā veikalā 220.lv speciālisti apgalvo, ka latvieši ir uzticīgi klasikai un visbiežāk izvēlas koka lapenes, jo koks ir dabisks, silts un mājīgs materiāls, kas lieliski sader gan ar mūsdienīgu mājas dizainu, gan ar tradicionālo dārza mājiņu. Turklāt tamlīdzīgu izvēli lielā mērā ietekmē arī tradīcijas. Nav noslēpums, ka latvieši kopš seniem laikiem ir pieķērušies dabīgiem un tiem tuviem materiāliem.

Dārza lapenes

Ja būtu iespējams apbraukāt visas lauku viensētas, privātmāju pagalmus vai dārzus, visvairāk Jūs atrastu koka lapenes no dēļiem vai baļķiem. Turklāt bieži tiek izmantotas oriģinālas koka detaļas, neapstrādāts koks ar zariem, kam ir gan dekoratīva loma, gan praktiska funkcija. Piemēram, uz tādiem zariem cilvēki uzkar gaismekļus, dažādas lampiņas utt. Taču koka lapenes ir vairāk jākopj: koks ir regulāri jātīra, jāimpregnē, atkārtoti jāuzklāj laka vai jāpārkrāso. Turklāt, salīdzinot metāla lapenes ar koka, koka būves savas dzīves ilguma un drošuma ziņā nav salīdzināmas ar metāla.

Metāla vai akmens lapenes parasti izvēlas privātmāju vai lauku sētu īpašnieki, kuriem patīk īpašs stils. Blakus akmens mājai lieliski izskatās arī akmens lapene, bet vajadzētu kārtīgi pārdomāt, kādā veidā tiks iekārtots pagalms vai dārzs, jo akmens rada aukstu un nemājīgu pilsētas stilu, kas galu galā apnīk. Gadījumā, ja mājas balkonu vai terasi rotā metāla margas vai metāla aizsargnožogojumi, būvējot lapeni, vajadzētu vērsties pie kalēja ar zelta rokām, kurš adaptēs lapenes stilistiku mājas un pagalma eksterjeram.

Āra apgaismojumi

Lapenes konstrukcija – nav sarežģīta, bet pārdomu vērta

Lapene sastāv no trīs pamatelementiem: pamata, nesošajām sijām un jumta. Jumta segumam var izmantot tieši tos pašus materiālus, kādi tika izmantoti mājas jumta segumam: šīferis, dakstiņi, niedres, parastie impregnētie koka dēļi utt. Izvēloties lapenes jumta segumu, vajadzētu pievērst uzmanību ne tikai estētiskajam izskatam, bet arī drošībai un hermētiskumam, jo ne velti ir izdomāta paruna: «Šeit ir Latvija – šeit līst lietus». Tādējādi, izvēloties jumta segumu, vajadzētu vadīties nevis pēc cenas, bet ilgmūžības un drošuma kritērijiem.

Šodien lapeņu stils un dizains var būt dažāds un netradicionāls, tāpēc atkarībā no nākamā lapenes īpašnieka iecerēm un vēlmēm tai var būt tikai stipras sijas, kas atbalsta jumtu, vai daļējas sienas. Sienas var būt daļēji vai pilnīgi slēgtas. Daļēji slēgtas lapenes sienās ir atstātas atveres logiem, pinumiem vai citiem dekoratīviem elementiem. Turklāt tāda veida sienās var uzstādīt arī stikla logus, kurus var viegli noņemt, ja lapenē gribas vairāk svaiga gaisa vai siltuma. Protams, pirms lēmuma pieņemšanas par lapenes sienām, vajadzētu zināt, kur stāvēs pagalma jaunais rotājums, kuru lapenes pusi apspīdēs saule, no kuras puses pūš aukstie un nepatīkamie vēji utt. Turklāt vajadzētu novērtēt arī tādus faktorus, kā kaimiņi un personīgā telpa. Lapeni nevajadzētu uzstādīt ļoti tuvu kaimiņu zemes gabalam, jo, ja vasarā lapenē tiks organizētas ballītes, troksnis, kas izplatīsies, var traucēt kaimiņu mieru. Lapene mājas pagalma priekšdaļā – arī nav labākais variants savas privātās dzīves cienītājiem. Protams, ja pagalms ir norobežots ar augstu sētu, dzīvžogu, vai lapenes siena no ielas puses ir pilnībā noslēgta, privātās dzīves problēmām rasties nevajadzētu.

Lapenes pamatiem jābūt nekustīgiem un stipriem. Neatkarīgi no pagalma vai mājas stilistikas, vienmēr var izmantot betonu, bluķus, baļķus vai koka dēļus. Jāatceras, ka pamati notur lapenes svaru, tos ietekmēs arī skarbie laika apstākļi, tāpēc, ja Jūs izvēlēsieties nepiemērotus pamatus, viss lapenes projekts var kļūt par īstu fiasko.

Būvēt lapeni pašam vai aicināt meistarus?

Latvieši patiešām ir īsti lietpratēji, centīgi un taupīgi cilvēki, tāpēc lielu daļu darbu veic paši. Savām rokām darināta lapene var atšķirties ar lielāku unikalitāti, būt greznāka un pat izturīgāka, jo Jūs pats visu darīsiet no A līdz Z un visdrīzāk izvēlēsieties pietiekami augstas kvalitātes materiālus. Un tomēr pieredzes trūkums var saistīties ar lielu kļūdu varbūtību, un ko gan lai saka par patērēto laiku. Tostarp pieredzējuši meistari, kuriem ir nepieciešamās iemaņas, visus ar lapenes montāžu saistītos darbus izpilda tiešām labi un kvalitatīvi. Protams, operatīvam darbam ir arī sava cena, bet vajadzētu kārtīgi pārdomāt, vai kļūdu labošana, kuras Jūs varat pieļaut, būvējot lapeni, nemaksās dārgāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu