5 pārtikas produkti, kas vasaras sākumā noteikti jāēd

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kuras ogas, augļi un dārzeņi patlaban ir sezonas pilnbriedā? Lai to noskaidrotu, portāls TVNET devās uz Rīgas Centrāltirgu kopā ar restorāna «Viesistaba» šefpavāru Gati Grosbergu. Viņš pastāstīja, ka šobrīd var mieloties ar Latvijā augušām skābenēm un rabarberiem, bet līdz vietējo zemeņu, tomātu un gurķu ražai vēl mazliet jāpaciešas. Savukārt melleņu cena vēl ir pavisam astronomiska.

 

Zemeņu bums

Grosbergs norādīja, ka patlaban zemenes iespējams iegādāties par dažādām cenām. Vēl pirms divām nedēļām zemeņu kilograms maksāja 4,50 eiro, bet tagad cenas ir samazinājušās līdz pat 1,50-2,50 eiro atkarībā no kvalitātes.

Gatavojot zemeņu musu un citus ēdienus, kuros zemenes sasmalcina, var izvēlēties lētākās ogas. Protams, ja to garša apmierina.

Pavārs gan norāda, ka jābūt uzmanīgiem ar ogu nogaršošanu tirgū, jo nav zināms, kādas rokas pirms tam ir skārušās klāt ogām.

Pozitīvi, ka tirgū var mēģināt sarunāt, ka no zemeņu kastītes izlasa skaistākās ogas.

Patlaban tirgū dominē Polijas zemenes, bet Latvijā augušu ogu vēl ir ļoti maz. Pavārs gan uzskata, ka nav lielas atšķirības starp Bauskā un Lietuvas pierobežā augušām zemenēm.

Tāpat pavārs aicina uzmanīties no krāpniekiem, jo gadās, ka tirgotāji iesver mazāk nekā vajadzētu.
 
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Ja gribas skābumiņu

Tirgū nopērkami arī vietējie rabarberi un skābenes. Rabarberu sezona jau tuvojas noslēgumam, bet vēl par pagūt nobaudīt bērnu iecienītos cukurā pamērcētos rabarberu kātus, ķīseļus un musus.

Rabarberus var izmantot ne tikai desertos, bet arī čatnijos. Tie labi garšos gan pie gaļas ēdieniem, gan sieriem.

No rabarberu mizām un galiņiem, kam pievienots cukurs, var izvārīt gardu atspirdzinošu dzērienu.

Grosbergs arī pastāstīja, ka no vitamīniem bagātajām un veselīgajām skābenēm var pagatavot gardu auksto zupu. Dabīgais jogurts jāsablendē ar skābenēm un jāpievieno medus.

Šajā šķidrumā var iegriezt redīsus vai gurķus, kā arī pievienot garneles, kas padarīs zupu īpašu.

 
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Zaļumu sezona ir klāt!

Vasaras sākumam raksturīgs bagātīgs klāsts ar lociņiem, dillēm un salātiem, tāpēc tos vajadzētu ēst regulāri. Tirgū atrodami ne tikai tradicionālie lapu salāti, bet arī dažādi neparastāki salāti.

Ļoti svarīgi atrast uzticamu pārdevēju, kura rakstītajam par preces izcelsmi var ticēt.

Maltīti var bagātināt arī ar jaunajām bazilika un pētersīļu lapiņām, kā arī vitamīniem bagātajiem spinātiem. No tiem var pagatavot garšīgus svaigos salātus vai krēmzupas. Salātiem noderēs arī rukolas lapiņas.

Savukārt no jaunajām citronpiparmētrām var pagatavot atsvaidzinošu padzērienu, kā arī neparastāku mērcīti uz jogurta bāzes.

 
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Pirmie tomāti un gurķi

Lai gan tomāti pārsvarā ir ievesti no ārvalstīm, Grosbergs pārliecinājies, ka patlaban jau var atrast garšīgus poļu tomātus.

Savukārt Latvijas gurķi jau pieejami vairākās tirgus vietās. Tos var ēst gan svaigus, gan iesālīt un iemarinēt.

Pēc pāris nedēļām gurķiem varētu būt daudz labāka cena.

Pavisam drīz tirgū varētu parādīties arī pirmie Latvijā augušie tomāti, no kuriem varēs pagatavot bērnības dienu klasiku - baltmaizi ar sviestu un tomāta ripiņām. Tomātu ražas sākumā tas var radīt svētlaimi, pavārs spriež.

Arī no jaunajiem kabacīšiem, kas sagriezti ripiņās un sacepti uz pannas, sanāk garda maltīte.

 
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Mellenēm gan ir kosmiska cena

Daudzviet nopērkami arī no ārvalstīm ievestie saldie un lielie ķirši, kuru cena ir aptuveni 5 eiro par kilogramu.

Savukārt mellenes maksā daudz dārgāk – 18 eiro, tāpēc Grosbergs iesaka gaidīt pašmāju melleņu ražu, kas būs lētāka un Latvijas iedzīvotājiem piemērotāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu