Priekuļu ģimene sāk neparastu eksperimentu ar pārtiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kitija Jurcika

Viens no izplatītākajiem priekšstatiem par bioloģisko pārtiku – tā ir pārāk dārga. Turklāt bieži tiek uzskatīts – tā ir nepamatoti dārga un nav šīs cenas vērta. Savukārt kampaņas «BioLoģiski!» pārstāvji ir pārliecināti, ka bioloģiskās pārtikas dārdzība ir mīts, tāpēc sākuši Bioloģisko eksperimentu. Par tā norisi varēsiet lasīt portālā TVNET.

Kampaņas «BioLoģiski!» pārstāvji ir pārliecināti, ka bioloģiskās pārtikas dārdzība ir mīts, kurš aizkavējies sabiedrības priekšstatos, kamēr bioloģiskās pārtikas nozare ir gājusi uz priekšu, attīstījusies un

cenu starpība starp bioloģiskiem un nebioloģiskiem produktiem ir krietni samazinājusies.

Šobrīd pēc viņu rīcībā esošajiem datiem tā ir vidēji aptuveni 30% un svārstās atkarībā no produktu grupas un iegādes kanāla.

Sāk eksperimentu

Lai pārbaudītu pārliecību praktiski, sākts Bioloģiskais eksperiments. Tā mērķis – noskaidrot, vai parasta Latvijas ģimene, kas līdz šim nav lietojusi bioloģisko pārtiku, var iekļaut savā ikdienas pārtikas grozā vairāk bioloģisko produktu, nepalielinot pārtikai paredzēto budžetu.

Eksperimentā piedalās:

Agnese un Kristaps Priekuļi. Jauna, aktīva ģimene, kurā aug divi bērni – divus gadus vecais Kristians un četrus mēnešus vecais Gabriels. Tētis Kristaps nodarbojas ar nekustamajiem īpašumiem un attīsta savu biznesu, mamma Agnese kopš vecākā dēla piedzimšanas ir mājsaimniece. Bioloģisko pārtiku nelieto, ar bioloģiskās pārtikas marķējumu līdz šim nebija pazīstami.

Tētis ir diezgan skeptisks par šāda marķējuma uzticamību.

Priekuļu ģimeni eksperimenta gaitā konsultēs eksperti.

Evija Kropa, Swedbank finanšu institūta eksperte. Evijas uzdevums – ieteikt, kā ģimene var organizēt un plānot ģimenes kopējo budžetu un palīdzēt tajā atrast iespējas iegādāties bioloģisko pārtiku.

Eva Kataja, uztura speciāliste, ieteiks, kā veidot pilnvērtīgu ģimenes ikdienas ēdienkarti un kā esošajā ēdienkartē iekļaut vairāk bioloģisko produktu.

Jana Simanovska, ķīmiķe, vides inženierzinātņu doktore, būs bioloģiskās pārtikas eksperte. Jana zina, kurus produktus ikdienā būtu visvairāk ieteicams nomainīt ar bioloģiskajiem, un arī pārzina bioloģiskās pārtikas iegādes iespējas.

Eksperti pēc ģimenes paradumu iepazīšanas izstrādā rekomendācijas,

un no tām izveidos «BIO plānu Priekuļiem» – sarakstu ar rīcībām, kuras palīdzētu iekļaut vairāk bioloģiskās pārtikas ikdienas patēriņā, kā arī kopā ar Priekuļu ģimeni dosies uz lielveikalu. Pēc tam ģimene izmēģinās kādas no ieteiktajām rekomendācijām, un eksperimenta noslēgumā tiks apkopoti secinājumi.

Seko līdzi eksperimenta norisei!

Vai mums izdosies mainīt ģimenes paradumus? Vai izdosies pārliecināt skeptisko tēti Kristapu? Vai mammai Agnesei uztura speciālistes ieteikumi liksies pievilcīgi? Vai ģimenes ikdienas pārtikā ienāks bioloģiskie produkti? Eksperimenta secinājumi tiks apkopoti līdz 20. jūnijam, kad tas noslēgsies.

Eksperimentam varēs sekot līdzi TVNET mājas lapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu