Vides aktīvisti aicina deputātus balsot pret lēmumprojektu par dabas resursu izmantošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sagatavotais lēmumprojekts par uzdevumiem, kas veicami, lai nodrošinātu Latvijas dabas resursu un publisko aktīvu ilgtspējīgu, efektīvu un racionālu apsaimniekošanu, apdraud Latvijas dabas vērtības un sabiedrības labklājību ilgtermiņā, informēja Vides konsultatīvā padomē.

Ceturtdien, 16.jūnijā, parlamentā paredzams balsojums par šo lēmumprojektu, ko vides organizācijas aicina noraidīt. Aktīvisti norāda, ka dokuments ir izstrādāts sasteigti un pavirši, un tā izstrādē nav ņemta vērā ne Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam, piemēram, nepieciešamība novērtēt dabas kapitālu, ne pērn pieņemtie ANO mērķi ilgtspējīgai attīstībai līdz 2030.gadam.

Lēmumprojekts paredzot vēl intensīvāk ekspluatēt Latvijas dabas resursus, neņemot vērā sabiedrības vajadzības pēc ekosistēmu pakalpojumiem un dabas resursu saglabāšanas mērķus.

Vides konsultatīvās padomes pārstāvji norāda, ka klimata pārmaiņu mazināšanas vārdā tiek rosināts samazināt nereti pēdējo dabas daudzveidību uzturošo salu - «pāraugušo audžu» īpatsvaru, lai palielinātu oglekļa dioksīda piesaistes iespējas. Tāpat dokumenta autori vispār nevērtējot bioloģiskās lauksaimniecības attīstības veicināšanas iespējas, kas varētu nākt par labu ne tikai Latvijas dabai, sabiedrības veselībai un klimata pārmaiņu mazināšanai, bet arī tautsaimniecībai. Lēmumprojekta autori noraidījuši arī priekšlikumu, izstrādājot lauksaimniecības atbalsta instrumentus, ņemt vērā arī mērķus vides aizsardzībā un emisiju mazināšanā.

Vides organizācijas norāda, ka Latvijas «zaļums» nevar būt tikai mākslīga izkārtne, tā pamatā ir jābūt saturam un patiesām rūpēm par Latvijas dabas saglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu