Arbūzu sezona atklāta - viltības, kā izvēlēties labāko un saldāko

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Klāt jūlijs un nu jau diezgan strauji arī Latvijā sākusies arbūzu sezona. Veikalos un tirgos pie arbūzu stendiem var redzēt, kā nu kurš no kaudzes cenšas izvēlēties to saldāko, sulīgāko, gatavāko. Te piedāvājam pāris ieteikumus, kā arī tu vari mēģināt tikt pie paša gardākā.

1. Skaties pēc izmēra!

Pie iespējas vajadzētu izvairīties no gigantiska izmēra arbūza. Diemžēl ne mūsu klimats, ne valstīs, pārsvarā no kurām pie mums atved arbūzus, spēj izaudzēt milzīgos arbūzus. Līdz ar to pavisam ticams ir fakts, ka šie arbūzi ir ar kaut ko migloti vai dabūjuši kādu īpašu «piebarojumu».

2. Skaties pēc dzeltenā punkta!

Šī pazīme liecina par arbūza pamatīgu briedumu. Jo dzeltenāks šis aplis, jo gardāks un saldāks būs tevis izvēlētais arbūzs.

3. Skaties pēc «dzimuma»!

Daudzi jau zina, bet daudzi arī dzirdēs to pirmo reizi - arbūziem ir arī dzimuma atšķirības! «Puisītis» ir tāds, kuram zieda vieta ir platāka, apaļāka, arī auglis vairāk tā kā garens, bet «meitenīte» - kam zieda vieta ir maza maziņa, bet auglis tāds kā vairāk saspiests un plakanāks. Saldākas ir «meitenītes».

4. Klausies pēc skaņas!

Kārtīgi nobriedis auglis, kad pa to pieklauvē, skan dobji un dziļi. Tāpat iesakāms ieklausīties, ko «saka» arbūzs, kad to ar rokām saspiež no abām pusēm - ja tas ir augstākajā apēšanas gatavībā, tam vajadzētu iekšpusē viegli krakšķēt.

5. Vērtē pēc astītes!

Dzeltena un sausa astīte skaistās labs rādītājs arbūza gatavumam. Savukārt - zaļa - tieši pretēji, liecina par to, ka arbūzs ir novākts no lauka daudz par agru.

6. Sajūti, vai smaržo!

Svaigi sagriezta arbūza miziņai noteikti vajadzētu ļoti labi un svaigi smaržot. Tāpat - nedaudz ieskrāpētai. Ja miziņa nesmaržo vispār, tā visdrīzāk ir skaidra zīme, ka arbūzs nav audzis gluži dabiskos apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu