Tiec vaļā no nolietotajām elektroiekārtām videi draudzīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jaunāks telefona modelis, lielāks vai papildiespējām bagātāks televizors, ātrāks, plānāks un vieglāks dators – elektroiekārtu attīstības progress ir vērojams pa dienām, un ne mazums cilvēkiem rodas kārdinājums veco nomainīt pret jauno. Iegūstot jaunu ierīci, nereti nezinām, ko iesākt ar veco, tāpēc apkopojām vairākas sociāli atbildīgas un videi draudzīgas iespējas, lai tehnika nenonāktu miskastē, neapklātos ar putekļu kārtu mājas dziļākajā stūrī vai, vēl ļaunāk, nenonāktu dabā.

Nolietotās elektroiekārtas, izmestas sadzīves atkritumos vai dabā, izraisa bīstamu vides piesārņojumu un apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jo to ražošanā tiek izmantoti simtiem dažādu materiālu un ķīmisku vielu, piemēram, kadmijs, dzīvsudrabs, arsēns, niķelis, svina savienojumi u.c. Lai nekaitētu nedz sev, nedz dabai gan liela, gan mazaelektroiekārta ir jānodod neizjauktā veidā, kas pasargās no ķīmisko savienojumu nokļūšanas apkārtējā vidē – ūdeņos, zemē utt.

Par iespējām, kur nodot nolietotās elektroiekārtas, lai tās veiksmīgi nokļūtu līdz pārstrādei, stāsta Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis:

Gājienu uz veikalu pēc ikdienas precēm var apvienot ar videi draudzīgu rīcību – 44 veikalos Rimi visā Latvijā ir pieejamas īpašas kastes nolietoto mazo elektroiekārtu un bateriju nodošanai. Veikalos izvietotajos specializētajos zaļajos konteineros iedzīvotāji var ērti atbrīvoties no nolietotās mazās elektrotehnikas un baterijām. Kopš Rimi veikalos ir izvietoti šie konteineri, tajos ir savāktas jau aptuveni 2 tonnas bateriju un 2,5 tonnas mazās elektrotehnikas. Savāktās ierīces un baterijas tiks pārstrādātas dabai un cilvēkiem draudzīgā veidā.

Nolietotās elektroiekārtas var nodot arī šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos, kas Latvijā ir vairāk nekā 65. Laukumu atrašanās vietas ir atrodamas www.zalais.lv.

Arī lielākā daļa atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu piedāvā iespēju bez maksas savākt nolietotās un nederīgās sadzīves tehnikas iekārtas, ko pēc tam utilizē atbilstoši vides prasībām.

Ja nevajadzīgā elektroiekārta ir darba kārtībā, un pašam vairs nav vajadzīga, tad ir daudzas iespējas ziedot tiem, kam tas patiešām ir nepieciešams, ja tehnika vēl ir labā stāvoklī un izmantojama sadzīvē. Ir daudz cilvēku un ģimeņu, kam nepieciešama palīdzība, tai skaitā funkcionējoša elektrotehnika.

Ir cilvēki, kuri labprāt iegādāsies lietotas elektroiekārtas labā stāvoklī par zemāku maksu nekā veikalā iegādājamās. Interneta vietņu sludinājuma izvietošanai ir gana daudz, galvenais - jāsniedz precīza informācija par preces stāvokli, komplektāciju u.c.

Reizēm elektroiekārtu tirdzniecības vietās akciju ietvaros piedāvā nodot veco elektrotehniku, pretim saņemot dažādus labumus, piemēram, atlaidi jaunajai precei u.tml. Arī šādās akcijās savāktā nolietotā elektrotehnika tiek nodota otrreizējai pārstrādei.

Lai arī kāds būtu ērtākais un pieņemamākais veids, kā atbrīvoties no nolietotajām ierīcēm, Latvijas Zaļais punkts atgādina rūpēties par vidi un savu veselību, izvēloties tās neizmest sadzīves atkritumos, bet gan tam paredzētajās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu