Rīgā par € 4,6 tūkstošiem īstenos latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumi Rīgas pilsētā izmaksās 4,6 tūkstošus eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta vietnē.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta rīkotajā iepirkumā par latvāņu izplatības ierobežošanu pilsētā kopumā tika iesniegti četri pieteikumi, no kuriem par uzvarētāju pasludināts uzņēmums «Mārtiņš». Kopējā līgumcena ir 4614,87 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Atbilstoši iepirkuma nolikumam Rīgā savairojusies viena no Latvijā 1950.un 1960.gados ievestajām latvāņu sugām - Sosnovska latvānis (Heracleum sosnowsky). Konkrētā latvāņa suga ir izteikti agresīva, tāpēc nepieciešams to iznīcināt pilsētas teritorijās, kur tā ieviesusies.

Latvāņa izplatības ierobežošanai Rīgas pašvaldība izstrādājusi plānu pieciem gadiem no 2016.gada līdz 2020.gadam, kura ietvaros paredzēta latvāņu pārņemto teritoriju apstrāde. Latvāņa izplatības apturēšanai vai tā pilnīgai iznīcināšanai nepieciešams darbu turpināt vairākus gadus pēc kārtas. Rīgas pašvaldības īpašumos latvāņu izplatības ierobežošanā plānots pielietot mehānisko metodi – vairākkārtēju pļaušanu veģetācijas sezonā.

Nolikumā teikts, ka Rīgā latvāņu izplatība konstatēta Ziepniekkalnā, Dārziņos, Rumbulā, Ķengaragā, Mežciemā, Torņakalnā, Bukultos, Imantā, Skanstē un Zolitūdē. Apkopojot teritoriju lielumu, kurās augs savairojies, secināts, ka to platība ir 13 hektāri, no kuriem aptuveni astoņi ir Rīgas pašvaldības īpašumā (apmēram 0,5 ha Rīgas Austrumu izpilddirekcijai apsaimniekošanā).

Ņemot vērā iepriekšminēto, latvāņus plānots pļaut Rīgas pašvaldībai piederošajos zemes īpašumos, kuru kopējā platība ir astoņi hektāri.

Paredzētais iepirkuma līguma laiks ir līdz šā gada 15.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu