Liepājas pusē visnetīrākā pludmale ir Nidas piekrastē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Liepājas posmā vistīrākā piekraste ir Ziemupē, savukārt visnetīrākā ir Latvijas un Lietuvas robeža jeb Nidas piekraste, liecina kampaņas «Mana jūra» atkritumu monitoringa dati, informēja kampaņas komunikācijas speciāliste Sanita Rībena. Plastmasas atkritumu īpatsvars pārsniedz pat 60% no kopējo atkritumu skaita.

Kampaņas «Mana jūra» ekspedīcija tika sākta 14.jūlija rītā Nidā. Pašlaik ekspedīcijas dalībnieki ir šķērsojuši trīs novadu un vienas pilsētas robežas. Visu trīs novadu un Liepājas pilsētas piekrastē tika veikts atkritumu monitorings, apsekojot 100 metrus garu posmu no jūras līdz pirmajai stabilajai veģetācijai. Monitorings tiek veikts saskaņā ar ANO Vides programmas (UNEP) izstrādātajām rekomendācijām.

Pilnīgi visās monitoringa veikšanas vietās tika atrasti plastmasas pudeļu vāciņi un korķi, plastmasas ēdienu trauki, plastmasas maisiņi, cigarešu izsmēķi, plastmasas virves, neidentificējami plastmasas gabali, papīra krūzes un ēdienu iepakojumi, baloni, kā arī izskalots parafīns.

Rucavas novadā 100 metru teritorijā no jūras līdz kāpām tika atrastas 316 atkritumu vienības, Nīcas novadā un Liepājas pilsētā - 172 atkritumu vienības, bet Pāvilostas novadā - 89 atkritumu vienības.

Posmā no dienvidu robežas līdz Pāvilostai kampaņas ekspedīcija kopā ar dabas aizsardzības speciālistiem pievērsās dabas un bioloģiskās daudzveidības aizsardzības tematikai - sākot no tās apdraudējumiem līdz īpaši aizsargājamo sugu meklēšanai un atpazīšanai piekrastē. Sastapts gan aktuālais apdraudējums mūsu piekrastes bioloģiskajai daudzveidībai - krokainā roze, kas, lai arī izskatās piemīlīga un visiem patīk, tomēr nopietni apdraud kāpu biotopu ar mūsu pašu aizsargājamām sugām, gan arī atrasti tādi dabas retumi kā Jūrmalas zilpodze un Lēzela vīrcele.

Nedēļas nogalē Ovīšu bākā notiks kampaņas «Mana jūra» piecu gadu jubilejas svinības. Jubilejas svinībās aicināti piedalīties gan bijušie un pašreizējie ekspedīcijas dalībnieki, gan ikviens, kurš mīl jūru. Pasākuma programmu veidos paši ekspedīcijas dalībnieki, būs arī īpašie viesi. Piemēram, mūziķis Jēkabs Nīmanis īpaši šim pasākumam veido speciālu muzikālo programmu, kuru izpildīs kopā ar «Jakob Noiman Festival Band». Būs īpašas nodarbības bērniem, kā arī izstāde, kurā būs apkopoti interesantākie piecu gadu fotomirkļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu