Dzīvot zaļāk nozīmē pieņemt gudrus lēmumus!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katram no mums ir nepieciešama vides filozofija - zaļāka, videi draudzīgāka domāšana. Pavisam nedaudz izmainot savus ikdienas paradumus, iespējams ne tikai veidot zaļāku ekosistēmu, bet arī ietaupīt pašiem savus līdzekļus.

Viens no izplatītākajiem viedokļiem par atkritumu šķirošanu ir: «Ko tad es viens panākšu?» Taču, viss sākas tieši ar katras personas individuālo pieeju un aizdomāšanos par saviem ieradumiem. Tā ir apziņa, ka Jūs kaut par mazu daļiņu esat samazinājis augsnes piesārņojumu, gāzes emisijas un saudzējis vidi. Nepareizi apsaimniekoti atkritumi ietekmē gan daļu dzīvnieku, gan arī cilvēku veselību. Būtiski, ka šķirojot atkritumus tiek samazināta arī teritorija, kas tiktu aizpildīta ar jaunām atkritumu kaudzēm.

Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka šķirojot iespējams ietaupīt naudu, proti, šķirotie atkritumi tiek savākti un pārstrādāti bez maksas. Attiecīgi tālāk pēc to sašķirošanas tos pārvēršot par vērtīgu izejvielu, piemēram, naftas produktus pārstrādājot plastmasā. Šādi tiek iegūti jauni miskastes maisi, drenāžas caurules, plēves un citas noderīgas lietas. Vēl viens piemērs ir kokmateriāls - savācot 1 tonnu papīra un kartona, no nociršanas tiek pasargāti 6 koki. No sašķirotā papīra ražo avīzes, kartona kastes, ietinamo un biroja papīru. Tāpat arī ar stiklu, kura lauskas izmantojot otrreiz, var ražot jaunas stikla pudeles un burkas.

Nav viegli sākt uzreiz dzīvot zaļi, mainot visus savus paradumus, ja iepriekš esam rīkojušies pretēji, taču šeit ir pāris piemēri, ar kuriem sākt :

- Ejot uz veikalu vienmēr ņemt līdzi auduma maisiņu, katrreiz neiegādājoties jaunu polietilēna maisu.

- Saiņojot dārzeņus, izvērtēt vai vienu produktu (piemēram, papriku vai gurķi) iepakot atsevišķā maisiņā.

- Iegādājoties jebkura veida iepakojumu, pievērst uzmanību vai tas ir otrreiz pārstrādājams.

- Divreiz padomāt, pirms iegādāties kādu produktu. Ir gurdi šķirot, bet vēl gudrāk - vienkārši nepatērēt atkritumus.

Domāsim citādi, domāsim zaļi!

Finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Projektu atbalsta LVRTC, Eko Getliņi, Tvnet un RīgaTV 24.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu