Pēc sūdzībām par smakām Ventspilī uzdots terminālī samazināt kraušanas ātrumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdienas vakarā, saņemot vairākas ventspilnieku sūdzības par spēcīgas smakas izplatīšanos pilsētā, Valsts vides dienests (VVD) sazinājies ar uzņēmumu «»Ventspils nafta» termināls» (VNT) un uzdevis tam rīkoties saskaņā ar instrukciju, samazinot kravu pārkraušanas ātrumu, lai mazinātu smakas izplatību.

VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes Tukumā dežūrējošais inspektors Ēvalds Rundāns aģentūru LETA informēja, ka vakar telefoniski saņēmis četras ventspilnieku sūdzības par spēcīgu smaku teju pašā pilsētas centrā - Pils un Peldu ielā vecpilsētā, un arī attālāk esošajā Lielajā prospektā, tirdzniecības centra «Tobago» apkārtnē.

Saņemot sūdzības, dežurējošais inspektors sazinājies ar Ventspils ostā strādājošajiem uzņēmumiem. Tā kā citos termināļos šādas kravas šajā laikā nav krautas, secināts, ka smaka izplatījusies VNT darbības rezultātā. Uzņēmumam ir uzdots rīkoties saskaņā ar instrukciju un samazināt naftas produktu pārkraušanas ātrumu, lai samazinātu smakas izplatību, skaidroja inspektors.

Ventspils reģionālajā vides pārvaldē ir reģistrētas sūdzības, ko ceturtdienas vakarā no ventspilniekiem saņēmis dežurējošais inspektors. Arī pirms tam šonedēļ divas reizes ir bijušas sūdzības par smakām, informēja Ventspils reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece un kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone. Pirmdien, reaģējot uz sūdzībām, ir veikti indikatīvi mērījumi Ostgalā, taču mēraparāti neko nav konstatējuši, lai gan ar degunu viegla smaka ir bijusi sajūtama.

Kā skaidroja Adamsone, smaku mērījumi iepriekš ir veikti arī pašos uzņēmumos, kas nodarbojas ar naftas produktu pārkraušanu. «Ventbunkerā» un «Ventall terminālā» rādītāji ir bijuši normas robežās, savukārt VNT jau jūnijā uzdots pārstrādāt iepriekš izstrādāto emisiju limitu projektu, jo konstatētas lielas atšķirības.

VNT noliedz savu saistību ar smakas izplatību

Uzņēmums «»Ventspils nafta» termināls» (VNT) noliedz savu saistību ar ceturtdienas vakarā Ventspilī izplatījušos smaku, taču, saņemot sūdzības, ievēroja standarta procedūru un samazināja pārkraušanas ātrumu savā terminālī, informēja «Ventspils Nafta» grupas komunikācijas konsultants Artis Ozoliņš.

VNT ir diennakts tālrunis, uz kuru jebkurš var zvanīt un ziņot par sūdzībām. Kā informēja Ozoliņš, šajā gadījumā sūdzības par smaku tika saņemtas no Ventspils reģionālās vides pārvaldes. Reaģējot uz šīm sūdzībām, VNT samazinājis pārkraušanas ātrumu. Tā ir standarta procedūra, kas tiek ievērota visos gadījumos, kad saņemtas sūdzības, pat ja vēl nav noskaidrots smakas avots, skaidroja Ozoliņš. VNT speciālisti izbraukuši uz sūdzībās minētajām vietām pilsētā, kur esot bijušas jūtamas smakas.

«Mūsu speciālisti konstatēja, ka šajā gadījumā smakas nebija saistītas ar VNT darbību,» norādīja Ozoliņš. VNT rīcībā esot informācija, ka VNT nebija vienīgais terminālis, kur tobrīd notikusi kravu pārkraušana.

VNT paustais ir pretrunā ar Ventspils reģionālās vides pārvaldes sniegto informāciju. Kā uzsvēra Ventspils reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece un kotroles daļas vadītāja Anna Adamsone, dežurējošais inspektors pēc sūdzību saņemšanas ir apzvanījis uzņēmumus, kas Ventspils ostā nodarbojas ar naftas produktu pārkraušanu, un noskaidrojis, ka tajā laikā šādu produktu pārkraušana notikusi tikai VNT.

Jau ziņots, ka vairāki ventspilnieki vēlā ceturtdienas vakarā sociālajos tīklos rakstīja, ka jūt nepatīkamu smaku ostas apkārtnē pilsētā, tai skaitā savos dzīvokļos. «Vienkārši neciešama smaka nāk no ostas Pils ielas rajonā. Nevar elpu ievilkt, kožas rīklē,» sociālajā tīklā «Facebook» rakstīja kāda ventspilniece, vaicājot, vai ir iemesls satraukumam. «Reāli, ko darīt? Vai evakuēties? Jau pat noslēgti logi nelīdz, sajūta, ka sēžu benzīna bākā,» turpināja ventspilniece. Uz šiem ierakstiem sociālajā tīklā reaģējusi arī pašvaldība: «Ventspils pilsētas dome arī pauž sašutumu par šādu situāciju ar smakām, tāpēc rakstiski vērsusies Valsts vides dienestā un tā struktūrvienībā – Ventspils reģionālajā vides pārvaldē, kas kontrolē uzņēmumu piesārņojošo darbību.»

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu