Latvijā nav konstatēta paaugstināta radioaktīvā joda klātbūtne gaisā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs (RDC) gaisā nav konstatējis paaugstinātu radioaktīvā joda-131 (I-131) klātbūtni Latvijā. Centrā gan atzīst, ka vairākās Eiropas valstīs ir atšķirīga mērīšanas metodoloģija, kas ļauj konstatēt pat nelielus joda-131 koncentrācijas pieaugumus.

Eiropā izplatījies satraukums par iespējamu nedeklarētu kodolizmēģinājumu vai kādu kodolkatastrofu, jo gaisā konstatēta cilvēka ražota radioaktīvā joda-131 daļiņu klātbūtne. Paaugstināta joda-131 koncentrācija tika konstatēta janvārī Somijā, Polijā, Čehijā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Norvēģijā.

Radioaktivitātes līmenis gan ir ļoti zems un cilvēkus neapdraud, taču zinātniekiem pagaidām nav ne jausmas, no kurienes radušās šīs radioaktīvās daļiņas, norāda laikraksts.

VVD pārstāve Maruta Bukleviča portālam TVNET norādīja, ka RDC uztur radiācijas monitoringa agrīnās brīdināšanas sistēmu, kura mēra radionuklīdu radioaktivitāti gaisā, aerosolu radioaktivitāti aerosolos un ūdens radiācijas monitoringu. Sistēma veidota tā, lai detektētu paaugstinātu radioaktivitātes līmeni kodolavāriju un radioloģisko incidentu un avāriju gadījumos.

Ne šā gada janvārī, ne februārī VVD RDC nav konstatējis paaugstinātu I-131 koncentrāciju. Dienests gan norāda, ka ka valstis, kas konstatēja paaugstināto I-131 koncentrāciju, izmanto atšķirīgu mērīšanas metodoloģiju, kas paredz gaisa aerosolu uzkrāšanu uz filtra ilgākā periodā un to analizēšanu laboratorijā. Šī metode ļauj konstatēt pat nelielus I-131 koncentrācijas pieaugumus.

VVD RDC rīcībā šobrīd nav arī pieejama oficiāla informācija par Eiropā konstatētā I-131 izcelsmi.

TVNET jau vēstīja, ka izotopam ir ļoti īss pussabrukšanas periods - tikai astoņas dienas, un tādējādi var pieņemt, ka atmosfērā tas parādījies visai nesen.

Norvēģu zinātnieki pauž aizdomas, ka radioaktīvo daļiņu izcelsmes avots meklējams kaut kur Austrumeiropā, norādot, ka to izplatīšanās cēlonis varētu būt negadījums kādā atomelektrostacijā, taču, visticamāk, avārija kādā ķīmiskajā rūpnīcā, kas ražo jodu medicīnas vajadzībām.

Norvēģijas Pretradiācijas aizsardzības pārvaldes pārstāve Astrīda Lilande reģiona ziņu vietnei «Barents Observer» norādīja, ka «mērījumi vairākās Eiropas vietās varētu liecināt, ka tas nāk no Austrumeiropas».

Sākotnēji radioaktīvā joda paaugstinātā klātbūtne atmosfērā tika konstatēta Norvēģijas ziemeļos, Somijas ziemeļos un Polijā, bet nākamo divu nedēļu laikā - citās Eiropas valstīs.

Norvēģijā janvārī konstatētais radioaktivitātes līmenis bija «ļoti, ļoti zems», tāpat kā kaimiņos esošajā Somijā, un tāpēc tas neradīja nekādas bažas par apdraudējumu cilvēku veselībai, uzsvēra Lilande.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu