Lielajā talkā Kārķos stādīs sniedzītes un sniegpulkstenīšus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2017. gada Lielā Talka notiks 22. aprīlī. No plkst. 10.00 gaidīsim Jūs pie dabas koncertzāles, kur sadalīsimies pa objektiem un pēc paveiktā darba atkal satiksimies mielastam.

Sniegpulkstenīšu stādīšanas talkā aicinām piedalīties ikvienu. Visus, kam dārzā vai sētmalē skaisti zied sniegpulkstenītes un kuri vēlas uzdāvināt kādu ceru no tiem pagasta centram, aicinām tos ņemt līdzi, lai par sniegpulkstenīšu ziedēšanu varētu priecāties ikviens kārķēnietis un viesis. Derēs arī sniedzītes. Esat laipni aicināti piedalīties, iestādot sniegpulkstenītes un sniedzītes kopīgi organizētā talkā, tādējādi aktīvi iesaistoties sava pagasta izdaiļošanā!

Pasākumu organizē Kārķu pagasta pārvalde sadarbībā ar iniciatīvas veicināšanas biedrību «Ugunspuķe».

Pareiza sniegpulkstenīšu pārstādīšana:

Stādīt gribētājiem lūgums pievērst uzmanību pareizai sniegpulkstenīšu pārstādīšanai. Jāņem vērā, ka sniegpulkstenīšu sīpoliņi var būt paslēpušies diezgan dziļi zemē, tāpēc jāizvēlas atbilstošs rakšanas dziļums. Pavasaris, kad sniegpulkstenītes zied vai tūdaļ uzziedēs, ir labākais laiks, kad cerus var redzēt un tos pārstādīt, protams, ievērojot vairākus nosacījumus.

1.Ar taisnu lāpstu no četrām pusēm atdur sniegpulkstenīšu puduru vai daļu no tā, ja sniegpulkstenītes saaugušas lielākā klājienā, durot lāpstu visā tās dziļumā.

2.Pēc tam, lāpstu kustinot, visu iegūto velēnu ar iespējami dziļu augsnes kārtu lēnām, uzmanīgi izceļ ārā.

3.Iegūto velēnas četrstūri ieliek plēves maisiņā un, ja nepieciešams, droši vairākas dienas var uzglabāt ēnā.

4.Šādā maisiņā lūdzam nogādāt savus stādiņus uz dabas koncertzāli talkas dienā, lai kopā rūpīgi iestādītu pagasta centrā – pie dabas koncertzāles, tautas nama, skolas, autobusa pieturas.

Sniegpulkstenīšu sīpoliņi ir nelieli (parasti līdz 1cm, baltā krāsā), augsnē tie var atrasties 5 - 15 cm dziļumā. Zem sīpoliņiem attīstās saknītes, kas ir svarīgas labai ieaugšanai jaunā vietā. Pārstādīt droši var vēl neuzziedējušas, ziedošas, kā arī pārziedējušas sniegpulkstenītes.

Sniegpulkstenītes viegli var pavairot, jau pieminētos cerus ar rokām uzmanīgi salaužot vairākās daļās, tādējādi iegūstot jaunus cerus. Vēlams, lai katrā cerā būtu vismaz 5 - 10 lapiņas vai 5 - 10 ziediņi, tad šāds jaunais cers dažu gadu laikā atkal pieaugs un būs no jauna sadalāms. Stādīšanas/pārstādīšanas darbi var notikt visu pavasari, kad gaisa temperatūra ir no -3 līdz +15 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu