Ozona daudzums stratosfērā - normas robežās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas ir normas robežās, un saules ultravioletā radiācija pagaidām saglabājas zema, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes, kā arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktie mērījumi.

Ultravioletās radiācijas indekss trešdien Rucavā pakāpās līdz 2,1 punktam, un tas ir sezonai atbilstošs rādītājs. Pagaidām nav nepieciešama īpaša aizsardzība, uzturoties saulē.

Prognozes liecina, ka tuvākajās dienās ozona daudzums stratosfērā svārstīsies ap 400 Dobsona vienībām un saules ultravioletais starojums nepārsniegs trešo līmeni.

Ultravioletā radiācija pakāpeniski palielināsies līdz jūnija beigām. Pērnā gada 22.jūnijā ultravioletais starojums Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma - 8,4 punktus.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. No saules ietekmes īpaši jāsargā bērni, ļoti jāuzmanās arī cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem ādas vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā. Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu