Tuvākajās divās naktīs gaidāms sals; kā pasargāt kultūraugus?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Koroņevskis / LETA

Sala dēļ kultūraugiem tuvākajās divās naktīs pastiprināsies draudi, norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils. Viņš pastāstīja, ka šīs nedēļas netipiskais aukstums un salnas rada paaugstinātu risku visiem agrajiem sējumiem, kā arī augļkokiem, kuri sākuši ziedēt.

Sals mazāk ietekmēs augļu kokus, kuriem nav izplaukuši ziedpumpuri. Gaisa temperatūra naktī noslīdēs zem nulles tikai tad, ja naktī samazināsies mākoņu daudzums. «Daudzviet uzsnigušais sniegs, lai arī raisa izbailes, patiesībā, ir pat glābiņš augiem, jo augstāks risks iestāsies tuvākajās divās naktīs, kad sniegu nesola,» teica Narvils.

Lai pasargātu kultūraugus no aukstuma, neapkurināmās siltumnīcās vēlams nodrošināt papildus siltuma avotus, - lielākās siltumnīcās tam derēs melnie ūdens konteineri, kurus uzpilda ar maksimāli siltu ūdeni un ieved siltumnīcās. Mazākās siltumnīcās tie varbūt arī mazāki tilpumi, teica Narvils. «Ja nav citu siltuma avotu, agrotīklu ieteicams segt dubulti un pat vairāk kārtās, bet, gaisa temperatūrai tuvojoties nullei, ar ūdeni apsmidzināt agrotīklu, lai tas sasalst. Šāds paņēmiens augus var pasargāt pat līdz -6 grādu lielā salā,» viņš sacīja.

Tāpat LLKC vecākais dārzkopības speciālists rosināja nelielās siltumnīcās ienest karsētus akmeņus, ja pieejami ugunsdrošie ķieģeļi. Tos var sakraut tā, lai veidojas pārsedze, zem kuras paliek sveci. Siltuma efekts būs daudz labāks, jo siltums akumulēsies un darbosies pat pēc sveces izdegšanas. Noteikti vajag izmantot ventilatorus, jo silto un auksto gaisa masu sajaukšanās neļauj temperatūrai noslīdēt zem nulles.

Savukārt uz lauka rupjo sēklu dārzeņu kultūrām var nedaudz uzraust augsni, ieteica eksperts. Pēc viņa sacītā, ar agrotīklu nosegtām kultūrām, gaisa temperatūrai noslīdot līdz +2 grādiem ar traktoru smidzinātājiem uz hektāru zemes jāizsmidzina 400 līdz 600 litrus ūdens. Līdzīgi jārīkojas augļudārzā, izmantojot ventilatora miglotāju.

Vērojot vēja virzienu, kas nodrošinātu dūmu kustību dārza virzienā, var sagatavot arī nelielus ugunskurus. Vairāk pasargātas šādos laika apstākļos būs arī kultūras, kuras uz ziemu tikušas mulčētas, jo mulča sadaloties izdala siltumu.

Jau ziņots, ka sākusies viena no aukstākajām maija nedēļām Latvijas vēsturē, un tikai nedēļas nogalē kļūs nedaudz siltāk. Vairākās naktīs gaidāmi aukstuma rekordi. Izklīstot mākoņiem un norimstot vējam, gaisa temperatūra pazemināsies līdz -1..-6 grādiem. Virs nulles gaisa temperatūra naktīs saglabāsies galvenokārt tikai zem mākoņiem, kā arī vietām jūras tuvumā. Zāles augstumā gaiss vietām atdzisīs līdz aptuveni -10 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu