Brīvprātīgie un alpīnisti kopīgiem spēkiem «atgružo» Everestu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teju 100 brīvprātīgo un alpīnistu Everesta ziemeļu pusē Ķīnas dienvidrietumos Tibetas autonomajā reģionā vāc atkritumus kampaņas ietvaros, kuras mērķis ir attīrīt kalna augstienes teritorijas.

Sakopšanas kampaņa sākās 6. maijā, un to ierosināja Ķīnas Alpīnistu asociācija un Tibetas Sporta pārvalde. Brīvprātīgie kopā ar alpīnistiem no ASV, Itālijas, Spānijas un Apvienotās Karalistes attīra bāzes stacijas 5200-6500 metru augstumā.

Savākto atkritumu klāsts ir ļoti dažāds: skābekļa baloni, bundžas, pudeles, plastmasas atkritumi, teltis un alpīnisma virves. Gružus pēcāk no kalna lejā nogādā vairāk nekā 100 jaku liela karavāna.

Everests ir valsts nozīmes dabas rezervāts. Pēdējo reizi šāda liela apmēra sakopšanas kampaņa notika 2013. gadā. Akcijas rīkotāji saka, ka nākotnē šādas tīrīšanas grasās rīkot biežāk, kā arī uz kalna plānots izvietot atkritumu urnas.

Tā kā arvien vairāk kalnos kāpšanas entuziastu vēlas pievarēt pasaules augstāko virsotni, tad attiecīgi pieaug arīdzan atkritumu skaits, kas rada apdraudējumu kalna ekosistēmai un dabai kopumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu