Padomā, pirms ēd! No kā patiesībā sastāv krabju nūjiņas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sārtajām krabju nūjiņām, kas tiek dēvētas arī par krabju gaļas imitāciju, patiesībā ar krabjiem nav nekāda sakara.

Krabju nūjiņas sastāv no surimi – zivs pastas. Surimi tulkojumā no japāņu valodas nozīmē «maltā gaļa», un to izgatavo no mencu dzimtas zivs pollaka, dažādām pildvielām un piedevām, piemēram, cietes, cukura, olas baltuma un mākslīgas krabju garšvielas, raksta «The Huffington Post».

Šāds krabja pakaļdarinājums ir krietni lētāks, taču uzturvērtības ziņā nestāv ne tuvu īstai krabju gaļai. Proteīna un kālija surimi ir vairāk nekā divas reizes mazāk nekā īstā krabju gaļā, savukārt pievienotais cukurs un ciete veido vienkāršos ogļhidrātus, kuru krabja gaļā nav vispār.

Vienkāršie ogļhidrāti ir ātrs enerģijas avots, taču neizmantoti tie uzkrājas organismā tauku veidā, tādējādi radot lieko svaru. Savukārt pievienotās cietes dēļ tos nevar ēst arīdzan cilvēki ar celiakiju jeb graudu olbaltumvielas glutēna nepanesamību.

Tāpēc uztura speciālistu rekomendācijas uzturā vairāk lietot zivis un jūras produktus, jo tie satur šūnu un audu galveno uzbūves elementu – olbaltumvielas­ – un omega-3 taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē sirds-asinsvadu veselību, smadzeņu un nervu sistēmas darbību, nodrošina enerģijas atjaunošanos un citu vitamīnu uzsūkšanos, nav attiecināmas uz krabju nūjiņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu