Piešķir € 700 000 Jūrmalas ugunsgrēka teritorijas sakopšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rauls Dzerelis

Valdība šodien atbalstīja līdz 700 000 eiro piešķiršanu, lai Valsts vides dienests (VVD) varētu nodrošināt ugunsgrēka seku likvidēšanu nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietā Jūrmalā, Ventspils šosejā 47.

Pēc Valsts vides dienesta (VVD) sniegtās informācijas, pašlaik uzglabāšanas vietā atrodas aptuveni 14 000 tonnas atkritumu. Lai sakoptu teritoriju un apsaimniekotu atkritumus, kas ir palikuši pēc ugunsgrēka, VVD izsludinās iepirkumu. Provizoriskās izmaksas sastādīs līdz 50 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) par vienu tonnu, iekļaujot sevī arī teritorijas sakopšanas, loģistikas, monitoringa un citas saistītās izmaksas seku pilnīgai likvidācijai.

Finansējums Vides un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) tiks piešķirts no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

VARAM norāda, ka prasītais finansējums ir indikatīvs un var mainīties. Ja būs nepieciešami papildus līdzekļi, tad ministrija atkārtoti vērsīsies pēc papildus finansējuma pieprasījuma.

VARAM skaidro, ka šādās nekontrolētās atkritumu degšanas pie salīdzinoši zemām temperatūrām rada paaugstinātu gaisa piesārņojumu ar slāpekļa oksīdiem, putekļiem, organisko oglekli, fluorūdeņradi, sēra dioksīdu, gāzveida hlorīdiem, dioksīniem un furāniem. Rezultātā ir radies ievērojams kaitējums videi, kurš ir jānovērš pēc iespējas īsākā laika periodā.

Kā ziņots, 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.


Ugunsgrēka izcelšanās iemesli tiks skaidroti izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Degušajā teritorijā saimnieko SIA «Prima M». VVD darbinieki norādīja, ka uzņēmums «Prima M» nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām. VVD bija izdevusi rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1.jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.

VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» pastāstīja, ka VVD šorīt izsludinās iepirkumu Jūrmalā izdegušās teritorijas sakopšanai, gaidot pieteikumus līdz rītdienas pusdienlaikam. Apmēram viena diena būs nepieciešama pieteikumu izvērtēšanai, teica Koļegova.

VVD direktore skaidroja, ka teritorijā ir sadeguši 40% no atkritumiem, bet pārējos ir iespējams pārstrādāt. Tie ir salieti ar ūdeni, tāpēc tos būtu steidzami jāaizvāc, lai mazinātu ietekmi uz gruntsūdeņiem, viņa norādīja.

Uzņēmums «Prima M» ir atteicies attīrīt šo teritoriju, jo tam nav nepieciešamās naudas, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja uzņēmumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu