Poligonā pie Ventspils «iestrēguši» 12 000 tonnu atkritumu no Lielbritānijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atkritumu poligonā «Pentuļi» «iestrēguši» pārstrādei ievestie 12 000 tonnu atkritumu no Lielbritānijas, vēsta «lsm.lv». «Pentuļi» atrodas 15 kilometrus no Ventspils Liepājas virzienā Vārves pagastā. To apsaimnieko Ventspils pašvaldības kapitālsabiedrība «Ventspils labiekārtošanas kombināts». Tas savukārt daļu zemes iznomājis privātfirmai «Vereco».

Minētā poligona teritorijā privātfirma ievedusi 12 000 tonnu saķīpotu atkritumu no Lielbritānijas. Kā vēsta portāls, pirms vairākiem gadiem vietai bija jābūt tīrai. Tā vietā atkritumu apjoms esot būtiski audzis, ķīpas saplīsušas, bet draza nonākot apkārtējā vidē.

Kā skaidro uzņēmuma valdes loceklis Aldis Stankevičs, «Vereco» no sadzīves atkritumiem nošķiro visu, ko ir iespējams izmantot otrreizēji, un nodod to tālākai pārstrādei vai arī no atkritumiem iegūtā kurināmā izmantošanai. «Lai censtos maksimāli noslogot uzņēmuma rūpnīcu, ar Ventspils reģiona atkritumiem nepietiek, tie spēj noslogot tikai 50% no rūpnīcas jaudas. Līdz ar to tiek papildus ievesti atkritumi kurināmā ražošanai,» norāda uzņēmuma valdes loceklis.

Stankevičs atzīst, ka savulaik atkritumus savedis no ārzemēm. «Atkritumi tika ievesti 2015.gada beigās, un tie pakāpeniski tiek pārstrādāti. Uzņēmumam ir sadarbība ar šāda kurināmā veida pieņēmēju Latvijā, tam šo pārstrādāto materiālu arī piegādājam,» skaidroja Stankevičs.

Ir brīži, kad šo materiālu vajag daudz, un ir brīži, kad šo materiālu nevajag nemaz. Tas arī ir iemesls, kāpēc šie atkritumi vēl nesot pārstrādāti pilnībā, skaidro uzņēmuma pārstāvis.

«Ņemot vērā «Vereco» darbību, ilgtermiņā šie atkritumi tiks pārstrādāti kurināmajā materiālā,» apgalvoja Stankevičs.

Savukārt Ventspils reģionālajā Vides pārvaldē skaidroja, ka atkritumu ievešana no Lielbritānijas bija saskaņota un legāla. «To visu ir domāts pārfasēt un nodot «Cemex«. Tur bija problēmas, jo cementa ražošana apstājās un šie atkritumi pilnā apjomā netika pāršķiroti, pārfasēti un nodoti «Cemex«. Tagad viņi tur stāv, ir piesūkušies ar mitrumu un būtu jāpāržāvē,» skaidroja Vides pārvaldē. Līdzko «Cemex» atsākšot darbu, atkritumi tiks izvesti. Pašlaik pārpalikums esot 17 000 tonnu.

Savukārt cementa ražošanas uzņēmumā «Cemex» dīkstāvi un kurināmā nepieņemšanu noliedz. Gadā uzņēmums varot pieņemt vairāk nekā 100 000 tonnu atkritumu.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gadā sadzīves atkritumu poligonā «Pentuļi» atklāta viena no modernākajām atkritumu pārstrādes rūpnīcām Eiropā.

Pašvaldības SIA «Ventspils labiekārtošanas kombināts» kopš 2000.gada īsteno pasākumus sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un apglabāšanas sistēmas pilnveidošanai Ventspils reģionā, piesaistot Eiropas Savienības fondu dāvinājuma līdzekļus.

Projekta pirmajā kārtā Ventspils rajona Vārves pagastā tika izbūvēts atkritumu apglabāšanas poligons «Pentuļi», Ventspils pilsētā tika izveidoti divi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, kā arī tika iegādāti atkritumu konteineri un atkritumu apsaimniekošanas tehnika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu