Ozona caurums virs Antarktikas sarucis un ir mazākais kopš 1988.gada

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Caurums Zemes ozona slānī virs Antarktikas ir sarucis un pašlaik ir mazākais kopš 1988.gada, ceturtdien paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Milzīgais caurums ozona aizsargslānī ap Zemi bija sasniedzis maksimumu šī gada septembrī, un saskaņā ar NASA datiem šogad tā platība bija 19,6 miljoni kvadrātkilometru.

NASA zinātnieks Pols Ņūmens sacīja, ka vētras atmosfēras augšējos slāņos sasildīja gaisu un neļāva hloram un bromam noārdīt ozonu.

Ņūmens atzina to par labu ziņu. Viņš sacīja, ka šogad notikusī ozona cauruma samazināšanās lielākoties ir dabiska, bet tā seko mazāku stabilu uzlabojumu tendencei, ko var būt nodrošinājusi ozonu noārdošo ķimikāliju aizliegšana starptautiskā līgumā, kas noslēgts 1987.gadā.

Ozons atrodas atmosfēras augšējos slāņos un aizsargā Zemi no ultravioletā starojuma, kurš izraisa ādas vēzi, kaitē kultūraugu ražām un rada citas problēmas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu