Latvijas Radio koris gatavo programmu «Nakts lūgšana»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Radio koris 19. decembrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē kopā ar Rīgas zvanu ansambli «Primus» diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā piedāvās programmu «Nakts lūgšana», kas izskanēs pirmajā «Ziemassvētku festivālā», informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

Koncertprogrammā skanēs komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova mūzika. Abus mūzikas dižgarus vieno līdzīga garīga dimensija un klusuma valdzinājums, taču Silverstrova liriķa būtība, iepretim Perta askētiskajam caurspīdīgumam iezīmē katra atšķirīgās personības šķautnes.

Perta mūzikas zvaniņu tintinnabuli Rīgas zvanu ansambļa «Primus» izpildījumā satiksies ar Latvijas Radio kora balsīm, ļaujot klausītājiem dzirdēt arī daļu no tikko iznākušā Radio kora ierakstu albuma, kas veltīts Silvestrova mūzikai.

Ukraiņu komponists Silvestrovs uzskata, ka viņa daiļrade ir atbalss pasaulē notiekošajam un atbilde tam, kas jau eksistē. Tāpēc Silvestrovs tic, ka viņš nerada jaunu mūziku, bet atspoguļo apkārtējo dzīvi un pasauli caur savu mākslu.

Perts ir viens no tiem retajiem mūsdienu komponistiem, kura vārds apvīts ar dzīvā klasiķa auru. Perta mūzika nereti tiek salīdzināta ar Gregoriāniskajiem dziedājumiem un agrīno renesanses komponistu polifoniju. Perts izveidojis savu skanisko paradigmu tintinnabuli, kas balstās uz zvaniņu sasaukšanos dažādās kombinācijās. Tās karkass veidots pēc noteiktiem likumiem, kur līnijas ir tik uzskatāmi skaidras, ka pat neliela novirzīšanās ar neparedzētu disonantu saskaņu vai pauzi var izjaukt kopējās kompozīcijas harmoniju. Tintinnabuli tehnika ir arī kā komponista oriģināla pieeja tonalitātei, izskaidrojot to, kāpēc Perta mūzika skan gan laikmetīgi, gan senlaicīgi reizē.

Pirmais «Ziemassvētku festivāls», kurā uzstāsies izcili Latvijas un ārzemju mākslinieki, norisināsies no 16.decembra līdz 7.janvārim. Divpadsmit «Ziemassvētku festivāla» koncerti piedāvās tikšanās ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem - maestro Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, šarmanto akordeonisti Kseniju Sidorovu un citiem māksliniekiem. Festivāla īpašie viesi būs divas muzikālas apvienības no ASV, kuras vieno vairākkārt iegūtas «Grammy» balvas - viena no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām Amerikā - Losandželosas ģitāristu kvartets un leģendārais vokālais ansamblis «New York Voices».

Festivāla laikā no 16.decembra līdz 20.decembrim no plkst.18 līdz 23 pie Dzintaru koncertzāles būs skatāms arī īpašs gaismas un skaņas šovs, kas iepriecinās koncerta apmeklētājus un izgaismos gada tumšāko laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu