Teterovskis: «Sing Along jeb kopdziedāšana varētu kļūt arī par labu tradīciju Latvijā!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

18. decembrī Rīgas Domā izskanēs viens no Ziemassvētku un Adventes laika iemīļotākajiem skaņdarbiem – Georga Frīdriha Hendeļa oratorija «Mesija», kurā kopā ar mūziķiem Eviju Martinsoni, Sergeju Jēgeru, Mārtiņu Zvīguli, Paulu Putniņu, Vidzemes kamerorķestri, koriem Balsis, Aura, Monēta un DeCoro, kā arī diriģentu Intu Teterovski ikviens skatītājs tiks aicināts piedalīties atskaņojumā, ņemot talkā īpaši sagatavotu nošu materiālu. Koncerts kļūs par platformu Sing Along (kopdziedāšanas) tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai Latvijas kultūras telpā. Jāpiebilst, ka diriģentam Intam Teterovskim, kuru TVNET aicināja uz nelielu sarunu, šis skaņdarbs ir īpašs, jo mazliet vairāk nekā pirms desmit gadiem to albumā ieskaņoja viņa vadītais jauniešu koris «Balsis».

- Kādēļ nolēmi, ka «Sing Along» dziedāšanas tradīciju varētu ieviest arī pie mums, Latvijā?

- Uz to mūs «pagrūda» viens cilvēks, konkrēti – Mārtiņš Šmits, kurš pats šo tradīciju («Mesijas» atskaņojumu «Sing Along» izpildījumā – red.) piedzīvoja laikā, kad dzīvoja Kanādā, Toronto. Mārtiņš man teica: tā ir lieliska lieta, ko arī mums vajadzētu darīt. Pagaidām «Sing along» tiešām priekš mums ir svešvārds, taču ceru, ka laika gaitā šim procesam atradīsim arī latvisku apzīmējumu. Šī tradīcija angliski runājošajās zemēs – Lielbritānijā, ASV, Kanādā – pastāv jau gadu desmitiem, tāpēc – kādēļ lai tāda nebūtu arī šeit? Tiesa, kā stāstīja Mārtiņš, Kanādā tas notiek atraktīvi: diriģents tāpat kā Hendelis ir saģērbies baroka laika tērpā, viņam galvā ir ar pūderi piebērta parūka, no kuras ik pa brīdim paceļas pūdera mākoņi, blakus viņam stāv sulainis, kuram rokā ir šķīvis ar dzēriena glāzi un vistas stilbiņu… Mums gan nekā tāda nebūs, jo uzsvaru tomēr liksim uz dziedāšanu. (Smaida.)

- Kā izpaužas «Sing Along»? Es atnāku uz koncertu, un…

- Pēc būtības modeļi katrā valstī mazliet atšķiras, bet mēs – paliekot ticībā un cerībā, ka latvieši tomēr ir dziedātāju nācija, jo ļoti daudzi latvieši tomēr dzied koros, un aprunājoties ar tiem, kam ir liela dziedāšanas pieredze, - nolēmām, ka visiem interesentiem dosim iespēju dziedāt piecas «Mesijas» daļas no tām divpadsmit kora daļām, ko šajā koncertā atskaņosim (jāpiebilst, ka «Mesija» sastāv no vairāk nekā piecdesmit daļām – red.). Tāpēc tiem, kas vēlas piedalīties šā skaņdarba atskaņošanā un kuplināt to ar savām balsīm, ir iespēja iegādāties biļetes savās balsu grupās – soprānos, altos, tenoros un basos. Speciāli esam izplānojuši, lai visas balsis Rīgas Domā sēdētu kompakti – tā būs ērtāk gan pašiem dziedātājiem, gan arī diriģentam, turklāt dziedātājam ir svarīgi, lai viņam apkārt sēdētu tās pašas balss, nevis citu balsu pārstāvji. (Smaida.) Kopumā cilvēkiem, kas vēlēsies pievienoties dziedājumam, esam atvēlējuši apmēram divsimt vietas.

Ints Teterovskis
Ints Teterovskis Foto: Publicitātes

- Vai tiem klausītājiem, kas vēlēsies pievienoties korim, būs pieejamas arī skaņdarba notis?

- Protams, mūsu mājaslapā www.singalong.lv iespējams lejuplādēt un izdrukāt katras balss partiju, un tur pieejami arī audiofaili, kur iedziedāta katras balss partija. Tāpēc, braucot sabiedriskajā transportā, varat uzlikt austiņas, klausīties, turēt priekšā izdrukātās un mācīties savu tenora, basa, soprāna vai alta partiju. Vienīgi es to neieteiktu darīt, ejot pa ielu, kas šajās dienās ir ļoti slidenas… (Smaida.) Arī pie mašīnas stūres to nevajadzētu darīt, lai gan – klausīties savas balss partiju, protams, var. Arī dušā varat dziedāt!

- Tas nozīmē, ka nelielām muzikālām priekšzināšanām tomēr vajadzētu būt?

- Minimālām – jā, tas nebūtu slikti, bet to šoreiz atstājam uz katra paša interesenta sirdsapziņas, vai ir vēlme šo kopdziedāšanu pirmo reizi izbaudīt no malas, vai tomēr mesties dziedāt un piedalīties konkrētajās kopdziedāšanas daļās. Vēl noteikti gribu piebilst, ka tiem klausītājiem, kas izlems piedalīties «Mesijas» atskaņojumā, dziedamajās daļās noteikti būs jāceļas kājās, taču esam parūpējušies, lai tas netraucētu tiem, kas vienkārši būs atnākuši izbaudīt koncertu. Tāpēc katras balss sektoru esam izvietojuši tuvāk korim un orķestrim, un esmu pārliecināts, ka tas viss būs diezgan harmoniski un ka nevajadzētu rasties nekādām problēmām. Ticu, ka tie, kas būs iegādājušies «dziedātāju» biļetes, tiešām zina šo skaņdarbu un ar lielu prieku piedalīsies tā atskaņojumā.

- Kā cilvēki zinās, kad viņiem jāpievienojas dziedāšanai?

- Nu, koristi un solisti jau to zina. Savukārt mēs būsim koncerta programmiņās ierakstījuši norādes, kurā brīdī kurai balsij jāpievienojas dziedājumam. Ja arī cilvēkam tas būs piemirsis, tad uz vispārējā kājās celšanās viļņa viņš to sapratīs. (Smaida.) Iespējams arī, ka pirms katras skaņdarba daļas būs neliela mikropauzīte, kuras laikā es aicināšu klātesošos dziedātājus no publikas pievienoties atskaņojumam. Protams, būs atvēlēts mirklis arī tam, kad dziedātāji var apsēsties, un to arī parasti nosaka diriģents, īpaši lielas formas darbos. Starp citu, noteikti gribu uzsvērt – ja vēl pirms pāris gadiem cilvēki starp skaņdarba daļām aplaudēja, tad tagad mums ir patiešām izcila un mūziku saprotoša auditorija, kas zina, kā skaņdarbu atskaņošanas laikā jāuzvedas, tāpēc par to galīgi varam neuztraukties.

- Šis «Sing Along» projekts būs vienreizējs vai ir doma to turpināt?

- Kā teica šā projekta producente Džoanna Kota, cerams, šī tradīcija Latvijā iedzīvosies un pēc pāris gadiem Latvijā būs vismaz piecsimt cilvēku, kas stabili zinās Hendeļa «Mesiju», savukārt mēs būsim izdarījuši svētīgu darbu. Bet ir doma arī par to, ka šāds projekts varētu būt divreiz gadā: Adventes laikā un pavasarī, kad vairāk varētu skanēt latviešu komponistu skaņdarbi. Aptaujājot koristus, esam noskaidrojuši, ka šādā pasākumā viņi vislabprātāk dziedātu Jurjānu Andreja kantāti «Tēvijai», jo tas ir ļoti iemīļots skaņdarbs, nav sarežģīts un lieliski piestāvētu laikam pirms 4.maija. Tāpat ir doma, ka komponistiem varētu pasūtināt skaņdarbus tieši «Sing Along» projektam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu