Koris «Maska» aicina uz ZieMASKAsvētkiem ar Vestardu Šimku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

23. decembrī plkst. 19 Rīgas Doma baznīcā Babītes novada jauktais koris «Maska» jau tradicionāli aicina visus rīdziniekus un Rīgas viesus uz svētku koncertu. Šogad izveidojusies īpaša sadarbība ar Vestardu Šimku, kurš korim uzrakstījis jaundarbu «Sol», informē Sondra Zaļupe, «GeenRiver MUSIC» projektu direktore.

Kopš 2010. gada koris «Maska» diriģenta Jāņa Ozola vadībā ir veiksmīgi veidojis Ziemassvētku koncertprogrammas ar īpaši šiem koncertiem veltītiem oriģināldarbu pirmatskaņojumiem, sadarbojoties gan ar atzītiem latviešu komponistiem un mūziķiem – Rihardu Zaļupi un Xylem Trio, Lauru Jēkabsoni un vokālo grupu Latvian Voices, Jāni Šipkēvicu, Ievu Kerēvicu, gan jauniem talantīgiem mūziķiem – ģitāristu Gintu Smuko un koklētāju ansambli «Balti», kā arī Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra stīgu grupu un pianisti Aurēliju Šimkus. Savā pastāvēšanas laikā koris «Maska» guvis augstus sasniegumus starptautiskos konkursos, kā arī aktīvi piedalās Latvijā nozīmīgos pasākumos un ieguvis stabilu vietu kā viens no labākajiem Latvijas amatieru koriem.

Šogad korim izveidojusies unikāla sadarbība ar pianistu, komponistu Vestardu Šimku. Komponists īpaši šim koncertam radījis viendaļīgu, aptuveni 20 minūšu garu skaņdarbu klavierēm un korim, veidojot īpašu saspēli starp kora partiju un klavieru partiju, kuru izpildīs pats komponists.

Vestards Šimkus: «Esmu dzirdējis leģendas par tik svētiem un garīgi tīriem cilvēkiem, ka viņi varot pārtikt vien no saules gaismas. Lai arī nevienu tādu nekad neesmu sastapis, vēlējos vismaz uzkomponēt skaņdarbu, kas savā noskaņā būtu tik gaišs, cik vien manos spēkos tas iespējams. Skaņdarba noskaņu iedvesmoja tas, kas par cilvēces vēstures svētāko personību - Jēzu Kristu - ir rakstīts tajās Jaunās Derības lappusēs, kurās viņš ir pielīdzināts saulei un tās gaismai. Tādējādi skaņdarbs ir uzrakstīts izteikti gaišā un smalki ēteriskā noskaņā ar vairākām ritmiski enerģiskām un priekpilnām epizodēm, veidojot kontrastainu un aktīvu saspēli starp pianistu un kori, kas izpilda drīzāk instrumentāla rakstura partiju bez vārdiem, kā arī divām kora solistēm kuras latīniski dzied fragmentus no Lūkas Evaņģēlija un Jāņa Atklāsmes Grāmatas.»

Koncerta programmā būs dzirdami arī Ērika Ešenvalda, Lauras Jēkabsones, Andra Sējāna un Pētera Vaska skaņdarbi, kas radīs patiesi latvisku svētku noskaņu. Tā kā korim «Maska» ļoti patīk ceļot un pavisam nesen koris ar apbalvojumiem atgriezies no saulainās Spānijas un jau pēc ZieMASKAsvētku koncerta posīsies ceļā uz tikpat saulaino Austrāliju, tad, lai vēl pakavētos aizvadītā gada ceļojumos un noskaņotos jauniem sasniegumiem, programmā iekļauti arī ārzemju komponistu skaņdarbi, kā arī populārākās Ziemassvētku dziesmas, lai ieskandinātu arī klausītāju balsis un sasildītu sirdis svētku priekšvakarā.

Mazliet nostalģijas, nedaudz saldsērīgu skumju un dvēselisku pārdomu, daudz prieka, gaišuma un lērums skaistu emociju kopā ar kori MASKA un Vestardu Šimku!

Biļetes pieejamas visās Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv un koncerta norises vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu