Ceturtās adventes ceļvedis: Ziemassvētku koncerti dievnamos un citi svētku pasākumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Sintija Zandersone

Svētdien, 24. decembrī, tiek svinēta Ceturtā advente un Ziemassvētku vakars - kā ierasts, par godu šim svētku laikam tiek rīkoti daudzi pasākumi.

Koncerti

Rīgas Doma baznīcas Ziemassvētku ieskaņās koncertā «ZieMASKAsvētki» 23. decembrī plkst. 19 uzstāsies Babītes novada jauktais koris «Maska» kopā ar pianistu Vestardu Šimku. Īpaši koncertam Šimkus radījis 20 minūšu garu skaņdarbu klavierēm un korim, veidojot saspēli starp kora partiju un klavieru partiju, kuru izpildīs pats komponists.

Rīgas Svētā Pestītāja baznīcā 23. decembrī un 25. decembrī uzstāsies jauniešu koris «Balsis». Kopdziedāšana notiks trešo reizi, un tajā koristi un klausītāji kļūst par koncerta dalībniekiem, dziedot kopā ar profesionāliem mūziķiem. Pasākumā tiks atskaņota Georga Frīdriha Hendeļa oratorija «Mesija» un to atskaņos soprāns Evija Martinsone, alts Laura Grecka, tenors Mārtiņš Zvīgulis, basbaritons Raits Grigalis, koris «Balsis», koris «Fortius» un Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas jauktais koris, baroka orķestris «Collegium Musicum Riga».

Sestdien, 23. decembrī, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā uz koncertu ielūdz Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas zvanu ansamblis «Campanella». Šajā dienā un arī 26. decembrī Lielajā ģildē skanēs džeza melodijas. Orķestra «Rīga» bigbends, franču soliste Kamila Berto, mūsmāju dziedātāji Ruta Dūduma, Evilena Protektore un Normunds Rutulis uzstāsies koncertā «Riga Jazz Ziemassvētkos».

Svētvakaru 24. decembrī ieskandinās Adventa mūzikas svētku koncerts Rīgas Sv. Trīsvienības baznīcā, kurā vienkopus muzicēs Ieva Akuratere, Goran Gora, Silvija Silava, Anta Eņģele, Haralds Sīmanis un Laine Ligere-Stengrevica.

Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī iedzīvotāji tiks gaidīti Lielajā ģildē koncertā «Ziemassvētku noskaņa», kur muzicēs Rīgas kamerkoris «Ave Sol» un ansamblis «Brokastis četratā». Šajā dienā Rīgas Domā notiks arī labdarības koncerts «Apsnieg eņģeļu koks», kurā ieeja būs par ziedojumiem, kas tiks novirzīti bērnu paliatīvās aprūpes nodrošināšanai.

Rīgas Ziemassvētku koncertā Ķīpsalas hallē, kas notiks 25. un 26. decembrī, klausītājus priecēs populāri izpildītāji - Elza Rozentāle, Andris Ērglis, Gunārs Kalniņš, Jānis Strazdiņš un vairāki citi skatuves mākslinieki. Šogad koncerts ir atkāpies no ierastā svētku repertuāra, aicinot tvert prieku un dvēselisku piepildījumu mūzikā, kas liek aizdomāties par esošo, bijušo un gaidāmo, par noslēpumiem, ko sevī slēpj ikviena cilvēka dzīve.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Rīgas Sv. Magdalēnas baznīcā notiks koncerts «Dievišķais mirdzums mīlestības lokā». Iedzīvotājus priecēs koncerti arī kultūras centros. Ziemassvētku koncerts ar Ditas Lūriņas, Zanes Dombrovskas, Aigara Voitišķa un Ginta Solas piedalīšanos notiks kultūras centrā «Imanta», bet kultūras centrā «Mazā ģilde» dziedās vokālais ansamblis «Kolibri» kopā ar solistiem Evitu Zālīti, Jāni Apeini, Ilzi Grunti, Ievu Nīmani un pianistu Romānu Vendiņu.

Bērnu un ģimeņu mūzikas projekts «Brīnumskapis» aicina Latvijas ģimenes ar bērniem svinēt Ziemassvētkus kopā 26. decembrī plkst. 15.00 un 18.00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā.

Līdztekus koncertiem, iedzīvotāji aicināti apmeklēt Ziemassvētku tirdziņus un vides objektu festivālu «Ziemassvētku egļu ceļš», kurā šogad apskatāms 41 mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidots vides objekts.

Citi pasākumi

Kalnciema kvartāls aicina uz Ziemassvētku tirgu un darbnīcām gan 23. decembrī, gan 24. decembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00. Katru dienu atvērts arī pop-up mākslas tirgus «Mākslas medības».

Līdz 23. decembrim Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā no plkst. 10:00 līdz 18:00 notiek Ziemassvētku senioru un personu ar invaliditāti labdarības gadatirgus. Tajā piedalās vairāk nekā simts amatnieku no visiem Latvijas reģioniem.

Rīgas Zooloģiskais dārzā līdz 28. janvārim norisinās «Ziemas naktis Zoodārzā». Līdz 28. janvārim Zooloģiskā dārza kases būs atvērtas līdz plkst. 19, bet dzīvniekus vērot varēs līdz plkst. 21. Vienīgie izņēmumi šajā laikā paredzēti 24. decembrī un 31. decembrī, kad zoodārza kases strādās līdz plkst.14 un «Ziemas naktis Zoodārzā» nenotiks.

Turpinot tradīciju, brīdi pirms Ziemassvētkiem Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv ievietotas atkal jaunas un tematiski piemērotas Latvijas filmas gan mazajiem skatītājiem, gan pieaugušajiem, gan visiem kopā - no Vara Braslas ģimenes filmas «Ūdensbumba resnajam runcim» līdz Rozes Stiebras izcilākajiem darbiem, arī Vladimira Leščova un Jāņa Streiča filmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu