Zviedrijas salmu āzis atkal nodedzināts (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MATS ?STRAND / PERNILLA WAHLMAN / TT NEWS AGENCY

Zviedrijas pilsētas Jēvles ikgadējais rotājums - salmu āzis - šogad atkal nepiedzīvos Ziemassvētkus, sestdienas rītā tas nodedzināts.

Atsteidzoties palīgā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka no salmu āža palikuši pāri vien karkass un pelni.

Policijai plkst.4 rītā tika ziņots, ka salmu āzis deg, un notikuma vietā ātri ieradās ugunsdzēsēji, taču viņi vairs nespēja neko glābt.

Šogad salmu konstrukcija pirms uzstādīšanas tika piesūcināta ar pretaizdegšanās šķidrumu, cerot tādā veidā panākt, lai rotājums pārdzīvo svētku sezonu.

Tradicionāli par godu svētku sezonai uzslietais salmu āzis Jēvles centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu.

Šāda taktika iepriekš izmantota divas reizes - 2006. un 2007.gadā, un abas reizes salmu āzim izdevās sagaidīt Jauno gadu.

Jēvles tradicionālais Ziemassvētku rotājums - 13 metrus augstais salmu āzis - ik gadu cieš no vandaļu uzbrukumiem un bieži vien pašus Ziemassvētkus pat nepiedzīvo.

Salmu āzis pilsētā uz ziemeļiem no Stokholmas pirmo reizi uzstādīts 1966.gadā, un kopš tā laika tas ticis iznīcināts jau 34 reizes.

Ik gadu tiek liktas derības uz to, vai āzis pārdzīvos Ziemassvētkus, vai arī uz to, pēc cik ilga laika tas tiks nodedzināts.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tostarp apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar videokamerām.

Tomēr vairums uzslieto salmu āžu ir nodedzināti, bieži dažu stundu laikā pēc uzstādīšanas pirmajā decembra nedēļā.

Pēdējo reizi āzis svētku sezonu veiksmīgi pārvarēja 2010./2011.gadu mijā, kaut arī to mēģināja nozagt ar helikoptera palīdzību.

Vainīgie notverti reti, taču 2001.gadā par vainīgu atzīts kāds 51 gadu vecs amerikāņu tūrists, kuram nācās pavadīt 18 dienas cietumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu