Apnicis ikgadējais šampanietis? Idejas svētku dzērienam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Svētku laiks ir lielisks brīdis gadā, lai svinīgi brīvās dienas izmantotu arī savas dzērienu pazīšanas amplitūdas paplašināšanai. Protams, nav liegts gadu no gada paukšķināt vienus un tos pašus populārāko zīmolu šampaniešus, bet vai nav aizraujoši draugu un ģimenes lokā atvērt ikreiz kādu citu, rūpīgi izvēlētu dzērienu, lai tā atvēršanu padarītu par apspriešanas vērtu notikumu? Šim nolūkam portāls TVNET aicināja talkā «Veto vīni» vadītāja un vīna bāra «Vieta» saimnieku Jāni Volkinšteinu.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lētāks, bet ne sliktāks: dzēriens 10 eiro robežās

Volkinšteins norāda, ka 10 eiro robežās atrodama vesela solīdu vīnu plejāde, kuri ierindosies «gudro pirkumu» kategorijā. Vīnu vajadzētu izvēlēties atbilstoši tam, kas uz galda.

Ja iegaršojušies modernās Ungārijas vīni, gadu mijā varētu izvēlēties kādu flirtīgu dzirkstuli un augļaini elegantu Lellei sarkanvīnu, vai arī kādu eļļaināku Chardonnay. Tāpat varam atcerēties par karstvīna burvību!

"Kā būtu, ja šogad, virtuvē rosoties, karstvīnu pagatavotu no nulles? Par pamatu derēs ne pārāk sarežģīts sarkanvīns, kuru, lēni karsējot, var papildināt ar kanēļa standziņām, apelsīna šķēlītēm, brūno cukuru u.c. svētku brīnumiem. Tīmeklī atrodamas dažnedažādas receptes.

Ekstrēmākas ir ar čili, anīsu un kardamonu, bet klasiskākas ir ar žāvētiem augļiem, medu un krustnagliņām.

Un paralēli aizraujošajam gatavošanas procesam iespējams pagatavot šoferu dzērienu, pievienojot sagatavotās garšvielas labai upeņu, ķiršu, dzērveņu vai kādai citai gaumei atbilstošai sulai."

Cena - 5-7 eiro par vīnu.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja var atļauties kaut ko dārgāku: līdz 30 eiro

«30 eiro budžets jau pavedinoši čukst: «Ļoooti labs vīns!» Ja maltītē namatēvs ar namamāti ielikuši pūles un izdomu, meklējot receptes, izvēloties produktus un gatavojot, būtu lieliski, ja arī vīns turētu tam līdzi,» vīnu zinātājs norāda un vērš uzmanību, ka

gan Ziemassvētku, gan Jaunā gada sagaidīšanas maltītei svinīgumu vienmēr iedod Bordo stils.

«Upenīgais Cabernet Sauvignon ar Cabernet Franc piparīgumu un Merlot pilnmiesību - protams, ietērpti Francijas ozolkoka aromātiskajā mantijā. Bet, ja izcilie Bordo vīni ierodas ar uzstājīgāku cenu birku (un bieži pārāk jauni) nekautrējieties iegriezties savā jau iecienītākajā (vai topošajā) vīna veikaliņā papļāpāt ar saimnieku - kas no viņa piedāvātā klāsta būtu pieejams minētajā stilā.»

Volkinšteins no sava vīna bāra, veikaliņa iesaka Ungārijas Balatona reģiona nama vīnu «Garamvari Szolbirtok 2003». Tas ir ļoti gatavs, burvīgi aromātisks Cabernet Sauvignon ar šķipsniņu Cabernet Franc no nieka 8 hektāru vīna dārza Sīnaja kalnā.

Cena - 18.30 eiro.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīns kā vakariņu nagla: cena līdz 50 eur

Svētku dzēriens cenā līdz 50 eiro? Arī šajā cenu amplitūdā iespējamas dažādas variācijas.

"Kā būtu ar izcili čaukstošiem burbuļiem, precīziem skābju līmeņiem - no vīnogu šķirnes, kas beidzot arī pie mums strauji iemanto vīna cienītāju mīlestību? Tas ir furmints! Atkārtošos ar ieteikumu vienmēr mēģināt ko jaunu.

Demeters Zoltans ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu Tokajas vīndariem - kā arī viens no prestižā reģiona apelācijas valdes locekļiem. Žurnāla «Decanter» novembra numurā lasāms, kā

vīndaris vīniem fermantācijas laikā cauru diennakti atskaņo Mocarta mūziku.

Vai spēsiet to saklausīt šajā dzirkstošajā vīnā?" vīnu pārzinātājs jautā un iesaka Demeter Zoltan Pezsgo 2010. Tā cena ir 36,50 eiro.

Savukārt, ja trāpīgas izvēles gadījumā izvēlētais vakariņu vīns būs kā punkts uz «i», tad ir arī tādi eksemplāri, kas nekautrēsis piesavināties skatuves gaismas un kļūt par vienu no vakara galvenajiem notikumiem.

Tas var izvērsties kā lielisks iemesls diskusijai draugu vai ģimenes starpā

- par smaržu un garšu notīm, ko katram izdodas nomedīt, par ēdienu pieskaņošanas versijām un tā nebeidzami joprojām.

"Mans dueta ieteikums būtu «Decanter» Pasaules vīnu sudrabnieks Bock Cabernet Franc Selection 2009 un Latvijas Gada vīna bronzinieks Bolyki Meta Tema 2011. Cabernet Sauvignon tēvs mūsdienās pārsvarā tiek izmantots kā ļoti pikants, tanīniem bagāts vīns Bordo blendiem, jau 2000. gadā Maikls Broudbents žurnālā «Decanter» rakstīja, ka Cabernet Franc ir atradis savas dvēseles mājas - un tās atrodas Vilanijā, Ungārijā.

Savukārt Ziemeļeiropā populārā Ungārijas mazā nama Bolyki vīndaris Janošs Boliks šogad nominēts prestižajai Ungārijas akadēmijas gada vīndara balvai. Viņa ļoti eļļainais Harslevelu vīns, sasniedzis 16 grādu (!) alkohola stiprumu, buķetē piedāvā ASV ozolkoka tropiskās notis, kuras pastiprina izteiksmīgo, valstij tipiskās Harsevelu ogas mineralitāti," Volkinšteins raksturoja vīnus.

Vīnu cena: - 39,90 un 11,8 eiro

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ekskluzīvi dzērieni biezākiem maciņiem: virs 50 eiro

Jautāts par vīniem, kuru cena pārsniedz 50 eiro, vīnu speciālists norāda uz Fransuā Bēdelu, kurš ir ir Šampaņas grovers. «Tas nozīmē, ka pretstatā lielajam pārsvaram Šampaņas namu viņš pats audzē ogas gan saviem vintage, gan non-vintage burbuļu dzērieniem.

2003.gada šampanietis darināts, sekojot lēnajiem biodinamikas procesiem, nesasteidzinot nevienu posmu.

Rezultātā ir skaisti attīstījusies burbuļu fantastika, kas ir jau gatava dzeršanai šogad. Dominējošā oga ir Pinot Meunier, kura šampaniešu blendos bieži paliek Chardonnay un Pinot Noir ēnā,» Volkinšteins sacīja.

Vīna cena - 72 eiro.

Savukārt Patricius Aszù Eszencia 2000 ir Tokajas vīna apelācijas prezidenta, Patricius darītavas galvenā vīndara Pētera Molnara lolojums, kas tiek uzskatīts par vienu no ekskluzīvākajiem vīniem pasaulē.

«Kaut gan - kāds tur vairs vīns, tas ir nektārs, esence! Dzēriens iegūts no aszù cēlās puves vīnogām, kuru iespaidīgā cukura koncentrācija tikai ambiciozākajiem vīndariem ļauj iegūt mazgrādu dzērienu (bieži tie ir 2, 5 vai 7 grādi), kura cukura līmenis var sasniegt pat 900 gramus uz litru.

Vīna mīļotāji visā pasaulē slavē esenci par jaunības eliksīru un veselības avotu,

kuru patērējot diendienā tējkarotes devās, iespējams kļūt žirgtum žirgtam!» vīnu pārzinātājs raksturoja.

Vīna cena - 390 eiro.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā priecāties šoferiem un alkohola nelietotājiem?

Runājot par šoferiem un citiem nedzērājiem piemērotiem svētku dzērieniem, speciālists par savu favorītu atzina ar dažādām pikantajām garšvielām (čili, kardamons u.c.) papildinātu labas kvalitātes sulu.

Bet, ja tomēr arī autovadītāji vēlas gadumijā nobaudīt kaut ko dzirkstošu, bet bezalkoholisku,

iesakām Latvijā tapušās dzirkstošās bērzu sulas.

«Mans priecīgais novērojums ir, ka veikalu stendos ir dažādas dzirkstošo bērzu sulu variācijas, piemēram, «Birzī» vai «Svētku»,» Volkinšteins zināja teikt, piebilstot, ka pieejamas dažādas bērzu sulu garšas: ar citronu, ar karkadē tēju, ar krustnagliņām utt.

«Pat ja svētku naktī nav jāstūrē, ar šo dzērienu neizpaliks svinīgais paukšķis un vietējās ražošanas atbalsts,» viņš rezumēja.

Dzērienu cena ap 5 eiro.

Te varat izlasīt par dzirkstošo bērzu sulu ražotājiem, kas kļuvuši par veiksmīgiem uzņēmējiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu