Cik šogad maksā Ziemassvētku eglītes?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau pēc dažām dienām būs Ziemassvētki, kad gandrīz katras ģimenes mājoklī tiks pušķota eglīte. Lai noskaidrotu, ar kādām summām šogad jārēķinās tiem rīdziniekiem, kuriem nav laika pašiem braukt uz mežu pēc eglītes, portāls TVNET devās uz vairākām egļu tirdzniecības vietām.

Decembra sākumā dzirdēju, ka egļu cenas šogad esot nedaudz augstākas nekā pērn, bet, parunājot ar vairākiem šonedēļ Rīgas centrā sastaptiem egļu tirgotājiem, radās priekšstats, ka cenas ir līdzīgas kā pirms pagājušā gada svētkiem.

Kā jau parasti, vislētāk maksā mazās un ne pārāk kuplās eglītes.

Ja labi meklē, var atrast eglīti jau par 5 eiro.

Ja pārdevējs ir atsaucīgs un labā noskaņojumā, cenu var nokaulēt līdz pat 3 eiro par mazu eglīti. Kuplākas un skaistākas eglītes gan maksā virs pieciem vai pat sešiem eiro.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Savukārt vidējam divistabu vai trīsistabu dzīvoklim piemērotas eglītes maksā no 15 līdz 25 eiro. Protams, ja vēlēsieties 2,5 metrus garu, bet ļoti, ļoti kuplu egli, būs jāšķiras vismaz no 30-40 eiro. Arī par podos stādītām eglītēm jāmaksā līdzīga summa.

Bet, ja meklējat privātmājas hallei vai skolas koridoram atbilstošu garāku egli, jārēķinās ar lielāku summu - līdz pat simts eiro.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Tirgotāji stāsta, ka pagaidām eglītes pērk visai kūtri un lielākā pircēju aktivitāte gaidāma šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā. «Šonedēļ eglītes pārsvarā pērk biroju darbinieki, piemēram, sekretāres vai tehniskie darbinieki, kuriem dots uzdevums izrotāt uzņēmumu un iestāžu telpas.

Droši vien ģimenes nāks sestdien un svētdien, tāpēc esam sagatavojušies tuvāko dienu laikā ievērojami papildināt piedāvāto egļu klāstu,» stāsta pārdevējs Jurģis.

Pārdevējam neesot informācijas par konkrētu egļu izcelsmes vietu, bet tā noteikti esot Latvija.

«Nezinu, kurā novadā šīs egles auga vai arī tās audzēja, bet esmu pārliecināts, ka šīs ir mūsu pašu Latvijas egles,» viņš droši saka.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Citā tirdzniecības vietā sastaptā egļu pārdevēja saka, ka eglītes atvestas no Vidzemes ārēm. «Es pati esmu bijusi mežā, kur eglītes auga. Tas ir īsts, zaļš Latvijas mežs,» sieviete apgalvo un turpina: «Ja jūs gribat īpaši garu vai kuplu eglīti, varu iedot saimnieka telefona numuru. Mums šeit, Rīgas tirdzniecības vietā, ir dažādas eglītes, bet varam arī piepildīt kādas īpašas vēlmes, piemēram, atgādāt izcili skaisto «Nordmann» egli.»

Jāpatur prātā, ka īpaša egle maksā īpaši lielu naudas summu - pat vairākus simtus eiro.

Blakus eglēm daudzviet tirgo arī egļu, priežu un kadiķu zarus, kā arī dažādus Adventes vainagus un dekorācijas. To vidējā cena ir 10-40 eiro atkarībā no greznuma, izmantotajiem materiāliem, ieguldītā darba, veidotāju vēlmes nopelnīt un citiem faktoriem.

Nelielam kafijas galdiņam piemērots Adventes vainags maksā 10-20 eiro.

Pārdevēji novērojuši, ka visbiežāk ar skujkoku zariem un/vai vainagu svētkos iztiek pensionāri, kuri nevar atļauties egli.

«Arī tie pensionāri, kuri dzīvo vieni un pat svētkos viņus neapciemos bērni un mazbērni, bieži vien samierinās ar egļu vai priežu zariem. Dažreiz man kļūst žēl šādu pircēju, bet diemžēl tāda ir mūsu sabiedrība - ne vienmēr mēs rūpējamies par vecajiem ļaudīm,» pārdomās dalās egļu pārdevēja Linda.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Viņas sirdij kļūst priecīgāk, kad pēc eglītes atnāk ģimenes. Tad bieži vien bērni ir aktīvākie egļu vērtētāji.

«Gadās, ka mazie ķipari ilgu laiku spriņģo pa egļu tirdzniecības vietu, līdz atrod piemērotāko svētku dekorāciju. Nav tā, ka bērni ņemtu pirmo eglīti, ko piedāvāju. Mūsdienu bērni prot izvēlēties,» pārdevēja priecājas par jauno paaudzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu