8 ieteikumi svētku galda rotāšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Gan Ziemassvētki, gan Jaunā gada svinības ir laiks, kad sevišķi piedomājam par īpašiem ēdieniem, kā arī radošu, svētkiem piemērotu maltītes vai galda noformējumu.

Linda Mazure, kulinārā bloga «Vīnotava" autori, iesaka vairākus padomus, lai svētki izdotos skaisti un būtu baudāmi ar visām maņām: ne tikai ar garšu, bet arī – ar smaržu, redzi, tausti un pat – dzirdi.

1. Dekorācijas atbilstoši tematikai
Ļaujies asociācijām, rīkojot tematiskos vakarus! Piemēram, ja tā ir ķekatnieku balle ar zirņu pikām un cūkas ausi ar smiltsērkšķu mērci, tur iederas gaumīgi alumīnija trauki ar luminiscējošiem puzuriem. Savukārt, ja tā ir «1001 nakts balle», galdam piestāvēs granātāboli, pistācijas, hennas raksti, zīds un mežģīnes. Galdauta malas var aplīmēt ar atstarojoša materiāla (auduma) sniegpārsliņām vai izšūt tās ar atstarojošu diegu. Ja vakars paredzēts skandināvu noskaņās ar siļķi, izvēlies kantainus šķīvjus, pelēka lina galdautus un baltas sveces. Tāpat arī izvēlies mūziku atbilstoši tematikai – latviskam vakaram piestāvēs tautasdziesmas, arābu ballītei – austrumu ritmi un līganais skanējums, savukārt skandināvu stila vakaram – ziemeļu valstu populārākās dziesmas.

Foto: Publicitātes

2. Izvēlies baltus traukus
Tie ne tikai izskatās grezni, arī ēdiens uz tiem lieliski izceļas. Pie baltiem traukiem ir ļoti viegli piemeklēt galdautu un citus galda dekorus (sveces, ziedus, salvetes). Ja dod priekšroku krāsainiem traukiem, jācenšas tos saskaņot ar ēdiena krāsām, lai greznais, košais šķīvis nepazūd kopējā noformējumā. «Esmu redzējusi tiešām fantastiski dekorētu kūku uz krāsaina un ļoti grezna paliktņa, kur viens no tā rakstiem izmantots kūkas dekorā. Viens un tas pats motīvs, kas nemanot no kūkas pāriet šķīvī, izskatās ideāli!» saka L. Mazure.

3. Svaigi garšaugi un ogas krāsai
Dekorēšanai lieti noder dažādi garšaugi, tādēļ visērtāk uz palodzes audzēt, piemēram, timiānu, piparmētras, baziliku vai kādu citu augu, kas būs zaļš akcents ēdiena noformējumā. Ēdiens izskatīsies vēl efektīgāk, ja pievienosi kādu sarkanu «odziņu» (rozā piparus, dzērvenes vai brūklenes u.tml.).

Foto: Publicitātes

4. Atceries par saldētajām ogām
Ja ogas pirms sasaldēšanas ir bijušas pilnībā sausas, tās lieliski saglabā savu formu. Piemēram, kūku pārber ar atsaldētām avenēm, izrotā ar dažiem timiāna zariņiem un pirms pasniegšanas pārber ar pūdercukuru. «Brīžos, kad ciemiņi atnāk negaidot, iesaku izmēģināt ātrās kūkas, svētku kūkas, šokolādes vai citronu kēksa maisījumus. Kūkas un kēksus var ātri un ērti izdekorēt ar vasarā sasaldētajām ogām. Rezultātā – prieks gan namamātei, gan ciemiņiem. Saldētas ogas noder arī dzērienu rotāšanai, piemēram, dzirkstošs vīns vai sidrs ar mellenēm rada īstu svētku izjūtu,» saka Maija Brikmane, AS «Dobeles dzirnavnieks» mārketinga vadītāja.

5. Lieto sietiņu
Ļoti vienkāršs, aizmirsts virtuves instruments ir sietiņš. Gan biezzupas, buljoni, gan kartupeļu biezenis, gan mērces jāizberž vai jānokāš – tā ēdiens iegūs vienmērīgāku un glītāku struktūru un būs ne tikai gards, bet arī rotās svētku galdu.

6. Izmanto sildošos dzērienus kārumiem un gaļas ēdieniem
Drēgnajā un tumšajā laikā lieto sildošos elementus – brendiju, konjaku, armanjaku, balzamu – vizuāli estētisku gardumu pagatavošanai. Piemēram, iemērc kādā no šiem dzērieniem žāvētus vai kaltētus augļus (rozīnes, plūmes, aprikozes, sukādes). Tās lieliski papildinās gan Ziemassvētku kūkas un pudiņus, gan latviskus kārumus – medus kūkas un rupjmaizes kārtojumus. Tāda «piešprice» noder arī putnu cepešu pildījumiem: vistām, pīlēm, zosīm un tītariem.

Foto: Publicitātes

7. Kanēlis, pūdercukurs un dabīga aromāta sveces
Ziemassvētku izjūtu var panākt ar vaniļas pūdercukuru, kur iekšā iemaisītas smalkas sēkliņas vai kanēļa pūdercukurs, ar ko var pārkaisīt, piemēram, torti vai svētku kēksu. «Tumšas kūkas dekorēju ar baltu cukura glazūru, veidojot mežģīņu rakstus. Iedvesmai «iegūglēju» marokāņu hennas rotājumus un pēc līdzīga parauga uzzīmēju mežģīņotu un izcakotu rotājumu kūkai,» saka L. Mazure. Pirms tortes pasniegšanas, uz galda izvieto un aizdedzini dabīgi aromatizētas vaniļas vai kanēļa sveces.

8. Sapucējies un atrodi mieru
Nav lielāka prieka viesiem par mierīgu namamāti un laimīgu namatēvu, kam grāpji un kastroļi neiet pa gaisu (ja vien neesi Džeimija Olivera, Mārtiņa Sirmā vai Naidželas Lausones stila šovmenis vai improvizācijas teātra zvaigzne). Saimnieces satraukums negatīvi ietekmē viesus. Atceries – galdam jābūt klātam vismaz pusstundu pirms ciemiņu ierašanās. Velti sev vismaz 30 minūtes, lai sapostos un noskaņotos viesu sagaidīšanai.


Priecīgus, skaistus un gardus svētkus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu