Trešajā adventē: iededzam krastmalas egli, baudām koncertus un apbrīnojam eglītes!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Neliels ceļvedis Trešajai adventei par godu notiekošajos koncertos un pasākumos.

 
Mūziķis Haralds Sīmanis
Mūziķis Haralds Sīmanis Foto: Ieva Čīka / LETA

Silvija Silava un Haralds Sīmanis muzicē Adventa mūzikas svētkos Rīgā

Trešajā adventes svētdienā, 11.decembrī, koncertu ciklā «Adventa mūzikas svētki Rīgā» uz koncertiem aicina mūziķe Silvija Silava, kura priecēs klausītājus plkst.14.00 Rīgas Mateja baznīcā (Matīsa ielā 50B), un leģendārā balss - Haralds Sīmanis plkst.14.30 Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā (Ģertrūdes ielā 8). Ieeja bez maksas.

Rīgas Mateja baznīcā šo svētdien Silvijas Silavas un viņas meitas Sniedzes Prauliņas izpildījumā skanēs Ziemassvētku koncertprogramma ar S.Silavas oriģināldziesmām ģitāras, sintezatora un ērģeļu pavadījumā, bagātinot skanējumu ar Sniedzes flautas spēli. Komponiste klausītājiem sagatavojusi īpašu svētku programmu ar, iespējams, mazāk dzirdētām Ziemassvētku melodijām ar tādu dzejnieku vārdiem kā Jānis Poruks, Austra Dāle, Valda Moora, Anda Līce, Kornēlija Apškrūma un citi. Gaidāms arī kāds pirmatskaņojums - S.Silavas dziesma ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Lai arī koncertprogramma pārsvarā balstīsies uz S.Silavas veidotajām kompozīcijām, skanēs arī dažas citas komponistei tuvas un mīļas Ziemassvētku dziesmas. «Vēlos, lai cilvēki atiet no negācijām un ļaujas mūzikai, un lai domas, kas rodas, ir gaišas. Aicinu baudīt Ziemassvētkus un visu to, kas ar to saistīts,» stāsta S.Silava.

Savukārt Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā skanēs varenā Haralda Sīmaņa balss gan ģitāras, gan ērģeļu pavadījumā. Haralds Sīmanis, leģendārais dziesminieks, vedīs sveicienus no Gaiziņa, priecējot klausītājus ar publikas iemīļotajām un Adventa laikam saskanīgajām viņa autordziesmām, kas aicina uz pārdomām un vērtību pārvērtēšanu sevī mijiedarbībā ar apkārtējo pasauli.

Adventa mūzikas svētki Rīgā notiek jau piekto gadu, tādējādi kļūstot par skaistu tradīciju dziesminieku mūzikas cienītājiem. Koncerti notiek katru Adventa svētdienu no 27.novembra līdz 18.decembrim, un šogad tos sniedz dziesminieki Laura Bicāne, Ieva Akuratere, Goran Gora, Kārlis Kazāks, Silvija Silava un Haralds Sīmanis. Kopīgā koncertā mūziķi vienosies Adventa mūzikas svētku noslēgumā 18.decembrī, plkst.14.00, Rīgas Lutera baznīcā (Torņakalna ielā 5).

Adventa mūzikas svētki Rīgā klausītājiem pieejami bez ieejas maksas. Koncertus rīko Austras biedrība, atbalsta Rīgas dome un pasākumu norises vietas. Koncertu idejas autore un producente - Signe Sniedze.

 
Foto: Ieva Makare/LETA

Trešajā adventē iedzīvotājus aicina apmeklēt koncertus un festivālu «Ziemassvētku egļu ceļš»

Sagaidot Trešo adventi, Rīgā iedzīvotāji tiek aicināti svinīgi iedegt svētku egli 11.novembra krastmalā, apmeklēt plašu koncertu programmu un radošās darbnīcas, kā arī iepazīt vairāk nekā 30 dažādus mākslinieku veidotus egļu stāstus vides objektu festivālā «Ziemassvētku egļu ceļš 2016».

Līdz ar šīs svētku egles iedegšanu sāksies vides objektu festivāls «Ziemassvētku egļu ceļš», kurā līdz 2017.gada 8.janvārim būs apskatāmi 35 profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi. Vides dizaina objekti arī šogad sola pārsteigt ar ideju oriģinalitāti, radot pilsētā īpašu svētku noskaņu. Ceļvedi festivāla apskatei iespējams atrast tīmekļa vietnē: www.eglufestivals.lv.

Trešajā adventes svētdienā turpināsies koncertu cikls «Adventa mūzikas svētki Rīgā», aicinot klausītājus uz Rīgas Mateja baznīcu, kurā koncertēs Silvija Silava un Sniedze Prauliņa, un uz Rīgas Veco Sv.Ģertrūdes baznīcu, kurā uzstāsies Haralds Sīmanis. Šajā dievnamā svētdienas vakarā būs dzirdams arī senās mūzikas koncerts «Ars Antiqua Riga. Gods Dievam augstībā». 11.decembrī svētku koncerts «Ziemas ainavas» būs dzirdams Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Svētku noskaņa valdīs arī Rīgas kultūras centros. Sestdien koncerts «Svētku smaržu uzburot» notiks Kultūras centrā «Iļģuciems», bet svētdien Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» klausītājus gaidīs Rīgas gospeļkoris un instrumentālā grupa. Savukārt kultūras centrā «Imanta» notiks koncerts «Ziemassvētku gaisma», bet Rīgas Latviešu biedrības iedzīvotāji aicināti apmeklēt koncertu «Ziemas stāsti».

Bērni nedēļas nogalē gaidīti kultūras centra «Ritums» filiālē (Ieriķu ielā 43A), kur darbosies Ziemassvētku radošās darbnīcas apsveikumu kartīšu, rotājumu un dāvanu darināšanā, kā arī būs iespēja iet rotaļās.

Spēles un rotaļas kopā ar rūķiem, kā arī kultūras programmu nedēļas nogalē piedāvā arī Rīgas Ziemassvētku tirdziņi, kas notiek Doma laukumā, Līvu laukumā, Esplanādē un Kalnciema kvartālā.

 
Foto: Publicitātes

Trešajā adventē «Mazajā ģildē» uzstāsies grupa «Sigma»

RKTMC «Mazā ģilde» Lielajā zālē 11.decembrī plkst.15.00 grupa «Sigma» un Latvijas Nacionālā teātra aktieris Romāns Bargais dāvās klausītājiem koncertu «Ja manī miers».

Pieklusinātajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā cilvēki ierasti pārdomā savu dzīvi, aizvadīto gadu, kā arī attieksmi citam pret citu. Trešajā adventē aicinām ikvienu, īpaši izceļot jauniešu auditoriju, aizdomāties par vispārcilvēciskajām vērtībām, kuru ņemšana vērā mūsdienu jauniešu sabiedrībā ne vienmēr ir populāra izvēle.

Apmeklējot grupas «Sigma» koncertu Mazajā ģildē, būs iespēja dzirdēt gan puišu oriģinālmūziku, gan pasaulē atzītu komponistu opusus. Grupas solists Jānis Ozoliņš par gaidāmo pasākumu saka tā: «Šis būs koncerts ar pārsteigumiem, jo izpildīsim īpašas dziesmas, ar kurām sākām savu kopīgo ceļu mūzikā. Taču visus pārsteigumus nevēlamies atklāt, tāpēc jau tie ir pārsteigumi!»

«Sigma» ir latviešu indīroka grupa, kas pastāv kopš 2005.gada. Tās sastāvā darbojas mūziķi Jānis Ozoliņš (vokāls, taustiņi), Kaspars Lastovskis (basģitāra) un Uģis Eihvalds (sitamie instrumenti). Grupas albums «Sazaroto taku dārzs» saņēmis Mūzikas ierakstu Gada balvu kā labākais alternatīvās un indie mūzikas albums 2015.gadā, ir radīta mūzika vairākām teātra izrādēm, kā arī dokumentālajai filmai «Tev, Rūķi!», kas saņēmusi Latvijas Nacionālā filmu festivāla balvu «Lielais Kristaps». Tāpat ļoti veiksmīgi bijuši sadarbības projekti ar Latvijas dzejniekiem, veidojot uzvedumus «Dzejkoncerts» un «Mūsu dienu skaņu celiņš». Šā gada septembrī grupa «Sigma» pārsteidza Baltās nakts apmeklētājus ar koncertizrādi «Metamorfozes» kultūras pilī «Ziemeļblāzma».

Adventes koncertu «Ja manī miers» organizē RKTMC «Mazā ģilde» ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

 
Instrumentālais ansamblis «Excelsus»
Instrumentālais ansamblis «Excelsus» Foto: Publicitātes

Adventes koncerts Rēzeknē

Adventes trešajā svētdienā, 11.decembrī plkst.15.00 Rēzeknes kultūras namā (Brāļu Skrindu ielā 3) Zanes Ludboržas mūzikas skolas audzēkņi, pedagogi un instrumentālais ansamblis «Excelsus», vienojoties akordeona mūzikas mīlestībā, uzburs gaišu Ziemassvētku noskaņu.

Koncertā skanēs ne tikai pazīstamu komponistu mūzika, piemēram, Rodrigesa (Rodriguez) «Cumparsita», Pola Moriā «Tokāta», Djūka Elingtona «Karavāna», grupas «Eiropa» hits «The Final Countdown», itāļu hiti u.c., bet gaidāmi arī muzikāli pārsteigumi, apburot klausītājus ar izpildījuma virtuozitāti.

 
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Trešās adventes nedēļas nogale Tukumā un apkārtnē

Trešās adventes nedēļas nogale Tukumā bagāta ar pasākumiem, kuri priecēs gan bērnus, gan pieaugušos. Laipni aicināti ciemos uz Tukuma pusi visi, kuri vēlas kopīgi gatavoties Ziemassvētkiem radošajās darbnīcās, klausīties koncertus un skatīt baleta izrādi, kā arī baudīt mākslu un dzeju!

11.decembrī no pulksten 10.00 līdz 16.00 pie sevis aicina Pastariņa muzejs, lai kopīgi pēc latviskajām tradīcijām gatavotos svētku svinēšanai ziemas saulgriežu skoliņā. Šajā nedēļas nogalē būs iespēja gatavot ziepes, cept maizīti, kā arī darīt citus radošus darbiņus un piedalīties ziemas saulgriežu rotaļās. Dalības maksa: pieaugušajiem - 1.50 EUR, skolēniem un senioriem - 1.00 EUR. Adrese: Pastariņa muzejs, «Bisnieki», Dzirciems, Tukuma novads. Papildu informācija pa tālruni 28651091, www.tukumamuzejs.lv

Trešās adventes svētdiena, 11.decembris, ir ļoti piemērota, lai dotos uz Lestenes baznīcu. Apmeklētāji šajā laikā tiek īpaši gaidīti, jo dievnamā jau vasarā atgriezies pilnā apjomā restaurētais altāris, bet nupat ziemas sākumā te uzstādīta arī restaurētā krāšņā baroka laika kancele. Ja neesat vēl redzējuši šīs atjaunotās krāšņā interjera daļas, kas spilgti apliecina koktēlniecības meistarību Kurzemes dekoratīvajā mākslā, varat svētdien apvienot to ar dievkalpojuma apmeklējumu pulksten 12.00, kā arī izstādes «Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles arhīvu liecībās» atklāšanu pulksten 13.00. Adrese: Lestenes baznīca, Lestenes pagasts, Tukuma novads. Papildu informācija pa tālruni 29299064

Padarīt īpašu šo Trešās adventes svētdienu aicina arī atpūtas komplekss «Valguma pasaule», kur no pulksten 13.00 tiek piedāvāts kopīgi izdzīvot Ziemassvētku Saules pasaku Valguma pasaules Goda laukumā. Tas iemirdzēsies adventes gaismās - sveču liesmiņās, egļu rotaļās, ziemas saulgriežu ugunskuros. Te smaržos piparkūkas, karstvīns un kanēlis ābolu sulā. Tāpat katrs varēs nogaršot Saules plāceni. Būs iespēja sēsties romantiskās foto kamanās, izliet savu īpašo Ziemassvētku sveci, vīt Valguma lielo Sauli, maskoties un fotografēties, iejūtoties budēļu tēlos, minēt mīklas, aiznest savu gadumijas vēlēšanos un uzticēt Lielo cerību kokam kā arī iegādāties dāvaniņas mīļajiem. Dalības maksa - 4 EUR personai. Adrese: Valguma pasaule, Smārdes pagasts, Engures novads. Papildu informācija pa tālruni 29414022, www.valgumapasaule.lv

 
Vokālā grupa «Vocalica»
Vokālā grupa «Vocalica» Foto: Publicitātes

Ziemas saulgriežu laika noskaņu koncerts «Mēs ejam uz gaismu»

11.decembrī, trešajā adventes svētdienā plkst. 19.30 vokālā grupa «Vocalica», jauktais koris «Domino» un jauniešu koris «Anima» ielūdz uz kopīgu Ziemas saulgriežu laika noskaņu koncertu «Mēs ejam uz gaismu» Rīgas Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā.

Programmā iekļauti gan garīga, gan laicīga rakstura skaņdarbi, kas rosina uz domām par tuvumā jau jaušamajiem svētkiem un to saikni ar pārmaiņām dabā un cilvēkos - dvēseles, pārdomu un rakstura griežiem. Koncerta vadītājs Kaspars Sīmanis programmas ieceri raksturo šādi: «Dabas ritums ir nemainīgs - un ne jau mēs to nosakām. Tas pastāv pats par sevi, mēs tikai dzīvojam tajā. Un mūsu uzdevums ir vienkārši turpināt iet. Iet uz gaismu. Uz Saulgriežiem. Iet, līdz pienāk brīdis, kad mēs speram soli no tumsas gaismā. Un zinām, ka turpmāk katra mūsu diena būs arvien vairāk gaismas piepildīta.»

Koncertā skanēs gan kolektīvu individuāli, gan kopīgi izpildīti a cappella skaņdarbi.

Ieeja bez maksas.

Jaunpils vokālā grupa «Vocalica» muzicē kopš 2004. gada rudens Aināra Plezera vadībā. Grupas izpildījumā dzirdama viduslaiku un renesanses laika mūzika, kā arī latviešu un ārzemju komponistu oriģināldziesmas un dziesmu apdares.

Jauktais koris «Domino» ir dziedātāju pašiniciatīvas rezultātā izveidots amatierkolektīvs, kas regulāru darbību Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta paspārnē sāka 2011. gadā. Kora mākslinieciskais vadītājs - Eduards Fiskovičs, diriģents un vokālais pedagogs - Vitālijs Stankevičs, kormeistars - Ainārs Plezers.

Mākslinieciskās jaunrades centra Praktiskās estētikas skolas jauniešu koris «Anima» darbojas kopš 2001. gada, aktīvi muzicējot un pilnveidojoties gan muzikālā, gan sastāva ziņā. Kora mākslinieciskais vadītājs - Ivars Krauze, diriģents - Jēkabs Jančevskis, vokālā pedagoģe - Lāsma Gorska.

 
Rīgas  Gospelkoris
Rīgas Gospelkoris Foto: Publicitātes

Rīgas Gospeļkora adventes koncerts

Adventes laika koncerts ir kā stimuls un ierosme garīgām pārdomām un attīrīšanās brīdim, pašanalīzei un slēptāko izjūtu izdzīvošanas mirklim. Gospeļkora koncertā klausītāji varēs baudīt gan dzīvespriecīgu mūsdienu afroamerikāņu baznīcas mūziku angļu un latviešu valodā, gan visiem labi pazīstamas un mīļas Ziemassvētku melodijas.

Kora skanējumu papildinās tā solisti - Katrīna Cīrule, Madara Dzintara-Pluša, Gabriēla Zvaigznīte, konkursa «Riga Jazz Stage 2014» Grand Prix ieguvēja Kristīne Prauliņa, kā arī lielisks instrumentālistu sastāvs.

Taustiņi - Andris Kauliņš, Māris Vitkus

Sitamie instrumenti - Miķelis Vīte

Ģitāra - Jānis Kalniņš

Basģitāra - Reinis Ozoliņš

Mākslinieciskā vadītāja - Kristīne Prauliņa

IEEJA BEZ MAKSAS

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu