Kāpēc nevajag atteikties no svētku dāvanām?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Atmetot ar roku dāvanām, var pazaudēt ļoti svarīgu svētku sajūtu - dāvanu pasniegšana un saņemšana ir viens no procesiem, kas stimulē dopamīna jeb tā sauktā laimes hormona veidošanos, norādījuši psihologi.

Decembra steigā, drudžaini veikalos meklējot dāvanas, iespējams ātri nonākt pie domas – varbūt labāk svētkos iztikt bez tām. Rūpīgi pārdomāta, atbilstoši izvēlēta dāvana, kas otru cilvēku no sirds iepriecina un pozitīvi pārsteidz, smadzenēs nelielās devās rada dopamīnu jeb tā saukto laimes hormonu, norāda Latvijas Psihologu biedrības valdes locekle Linda Rūsa, uzsverot: «Ja kāda darbība, ko veicam, smadzenēs stimulē dopamīna paaugstināšanos, vēlamies šo darbību veikt atkal un atkal, jo tas mums liek justies mazliet laimīgākiem nekā brīdi iepriekš.»

«Dāvanas ir ļoti svarīga svētku sastāvdaļa, to sagādāšana man nerada stresu – nav lielāka prieka, kā dāvināt un iepriecināt. Man ļoti patīk domāt, kā otrs jutīsies, kad saņems dāvanu. Tam pat nav jābūt tikai svētkos, man patīk dāvināt arī vienkārši tāpat, bez iemesla, lai gūtu pozitīvas emocijas,» uzsver kulinārijas eksperte, vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne.

Televīzijas personība Maija Silova norāda, ka īpaši uzmanību pievērš dāvanu iesaiņošanai: «Dāvinot es sagādāju svētkus ne tikai saņēmējam, bet arī sev. Man patīk iesaiņot dāvanas, un ļoti cenšos atrast laiku, lai pirmssvētku rosībā paspētu to izdarīt! Tā ir lieliska meditācija – ieslēdzu radio, izlieku saiņošanas papīrus, lentes, dekoratīvos akmentiņus, spīgulīšus, citu mīlīgu butaforiju un ķeros klāt – līmēju, loku origami, savērpju mākslīgās pērlītes, lieku dažādas bantes.»

Mirkli pirms dāvināšanas dopamīns jau laicīgi dod ziņu smadzenēm – tūliņ notiks kas labs, un došana ir veids, kā radīt vairāk prieka pašam sev un pat uzlabot vispārējo pašsajūtu. Dopamīna veidošanos veicina arī kaut neliela izpalīdzēšana – laika veltīšana kādam, durvju pieturēšana. Saņemot pateicību situācijā, kurā nemaz tādu īpaši nesagaida, dopamīna līmenis palielinās izteiktāk. Tādēļ svētkos nevajadzētu aizmirst iepriecināt citam citu ar pārdomātām un gaidītām dāvanām. Gan dāvanas devējam, gan saņēmējam tas var kļūt par skaistāko Ziemassvētku mirkli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu