Miris turkmenbaši Nijazovs (27)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turkmenistānā miris uz mūžu ievēlētais valsts prezidents Saparmurats Nijazovs, ceturtdien informēja valsts televīzija.

Nijazovs šajā Vidusāzijas valstī, kas ir otrā lielākā dabasgāzes ieguvēja kādreizējā Padomju Savienībā, atradās pie varas kopš 1985.gada.

Televīzija ziņoja, ka Nijazovs miris sirdsdarbības apstāšanās dēļ.

66 gadus vecais Nijazovs bija kādreizējais padomju sistēmas ierēdnis, kurš izvairījās no vēlēšanām, sevi pasludinot par "prezidentu uz mūžu".

Prezidents šajā valstī tika dēvēts par Turkmenbaši (Visu turkmēņu tēvu).

Savas darbības laikā Nijazovs pārdēvēja janvāri savā, bet aprīli - savas mātes vārdā, kā arī aizliedza baletu, zelta zobus un mūzikas ierakstus.

Nijazovs necieta disidentus, turklāt pēc neatkarības pasludināšanas no PSRS valstī uzplauka Nijazova personības kults, tagad visur Turkmenistānā redzami tūkstošiem prezidenta portretu un statuju.

Viņa vārds piešķirts arī ostai, fermām, armijas vienībām, ielām, zirgu sugai, kalna virsotnei, pasaulē garākajam kanālam, kuģiem, bērniem un pat kādam meteorītam.

Viņa attēls rotā degvīna un pašu turkmēņu par konjaku dēvēta vietējā ražojuma brendija pudeļu etiķetes, kā arī tējas un pārtikas produktu iepakojumus.

Turklāt pēc tikšanās ar ārvalstu līderiem Nijazovs viņiem bieži dāvināja zirgus.

"Pagātnē hanu valdīšanas laikā viņus nekad nemainīja, hani valdīja līdz savas nāves brīdim," šādi par Nizajeva valdīšanu reiz izteicās vienīgā ar likumu valstī atļautās Turkmenistānas Demokrātiskās partijas politbiroja loceklis Kurbans Agalijevs.

Nijazovs dzimis 1940.gada 19.februārī nabadzīgā strādnieka ģimenē. Viņa tēvs gāja bojā Otrajā pasaules karā, bet 1948.gada zemestrīcē nākamais prezidents zaudēja visus pārējos savas ģimenes locekļus un nokļuva bāreņu patversmē.

Līdz kļūšanai par Turkmenistānas Komunistiskās partijas līderi 1985.gadā Nijazovs strādāja gan par inženieri, gan par betonētāju.

Padomju Savienības sastāvā Turkmenistāna guva minimālus ienākumus no ik gadu aptuveni 80 miljardiem kubikmetru iegūtās dabasgāzes, taču pēc neatkarības iegūšanas visi līdzekļi no gāzes realizācijas nonāca Ašhabadas rīcībā.

Nijazovs bija iecienījis juvelierizstrādājumus un dārgakmeņus. Viņš nēsāja masīvus gredzenus un dārgakmeņiem rotātas kaklasaites saspraudes.

Taču lielākā daļa no pieciem miljoniem Turkmenistānas iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, turklāt dzīves ilgums sieviešu vidū ir viens no viszemākajiem kādreizējā Padomju Savienībā.

"Tā ir visrepresīvākā valsts, kādu man jebkad nācies apmeklēt. Cilvēktiesību standartu tur nav vispār," šādi par Turkmenistānu šogad izteicās Lielbritānijas parlamenta loceklis konservatīvo spēku pārstāvis Mārtins Kalanans.

Savukārt Ņujorkā bāzētā Žurnālistu aizsardzības komiteja ierindojusi Turkmenistānu pasaulē visvairāk cenzēto valstu saraksta trešajā pozīcijā aiz Ziemeļkorejas un Birmas.

Šodien Turkmenistānas valdībai paredzēta ārkārtas sēde. Prezidenta bēru organizēšanai izveidota speciāla komisija, un par tās priekšsēdētāju iecelts valsts premjerministra vietnieks Kurbangulijs Berdjmuhamedovs.

Opozīcijas pārstāvis apgalvoja, ka premjera vietnieks ir Nijazova radinieks, taču šāda informācija nekad nav apstiprināta oficiāli.

"Reuters" korespondents no Turkmenistānas galvaspilsētas ziņoja, ka Ašhabadā situācija ir mierīga, tikai redzami strādnieki, kas ielās novāc Jaungada rotājumus no eglēm.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu