ASV valsts sekretārs Kolins Pauels atkāpies no amata (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels paziņojis saviem kolēģiem, ka atkāpjas no amata, pirmdien apstiprināja ASV Baltais nams. Sagaidāms, ka par atkāpšanos no saviem amatiem pirmdien paziņos pavisam četri ministri - Pauels, ASV izglītības ministrs Rods Peidžs, enerģētikas ministrs Spensers Eibrahams un lauksaimniecības ministre Ena Venemena.

Amatpersonas informēja, ka Pauels solījis turpināt pildīt savus pienākumus līdz janvārim, kamēr tiks iecelts nākamais ministrs. Kā iespējamie ministra kandidāti tiek uzskatīti Buša nacionālās drošības padomniece Kondolīza Raisa un ASV vēstnieks ANO Džons Denforts. Analītiķi uzskata, ka Pauels Buša administrācijā izcēlās ar mērenākiem ārpolitiskajiem uzskatiem nekā prezidents viceprezidents Diks Čeinijs un aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds. Atvaļinātais armijas ģenerālis Pauels, kurš 1991.gadā vadīja Persijas līča kara koalīciju līdz uzvarai pret Irāku, bija viens no vispopulārākajiem ASV ministru kabineta locekļiem. Kā LETA jau ziņoja, 10.novembrī demisijas rakstus iesniedza arī ASV tieslietu ministrs Džons Eškrofts un tirdzniecības ministrs Donalds Evanss. Tas notika nedēļu pēc Buša atkārtotās ievēlēšanas. Vienlaikus tika izteikti minējumi, ka savu amatu drīzumā atstās arī Pauels un Ramsfelds. Ņujorkā jamaikiešu imigrantu ģimenē dzimušais Pauels kā armijas otrais leitnants ir pabeidzis Ņujorkas koledžu un par dienestu Vjetnamā saņēmis vairākus apbalvojumus. Astoņdesmito gadu beigās Pauels bija toreizējā ASV prezidenta Džrodža Buša nacionālās drošības padomnieks. Pēc tam 1989.gadā viņš tika iecelts par ASV apvienotā štāba vadītāju, kas ir augstākais postenis ASV armijā. Pēc ASV operāciju uzraudzīšanas 1991.gada Persijas līča karā 1993.gadā Pauels atvaļinājās no armijas. 2001.gadā Pauels tika iecelts par valsts sekretāru pašreizējā prezidenta Džordža Buša administrācijā. Izšķirošais brīdis viņa darbībā bija uzstāšanās ANO Drošības padomē 2003.gada februārī, apdraudot savu reputāciju un uzticamību, izklāstot ASV administrācijas informāciju par Irākas masu iznīcināšanas ieročiem, lai iegūtu ANO atbalstu iebrukumam Irākā. Kad iebrukums Irākā bija galā un nekādi ieroči netika atrasti, Pauels vēlāk sacīja, ka viņš nožēlo daļu no savas uzrunas. Viņš arī šaubījās, vai būtu atbalstījis karu, ja būtu zinājis, ka Irākā nav nekādi nelikumīgi ieroči. Viņa atšķirīgā nostāja izraisīja pastāvīgus minējumus par Pauela iespējamo aiziešanu no Buša administrācijas. Bet vienmēr lojālais karavīrs atteicās minēt savus plānus. "Es ar prieku strādāju prezidenta labā," viņš vienmēr atbildēja.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu