Līdz 2050. gadam angliski runās puse Zemes iedzīvotāju (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz 2015. gadam puse pasaules iedzīvotāju runās angļu valodā vai to apgūs, apgalvo britu pētnieki. Tiek gaidīts, ka nākamo desmit gadu laikā divi miljardi cilvēku sāks mācīties angļu valodu un trīs miljardi tajā runās. Tādi dati ir Britu padomes novērtējumā, raksta angļu avīze "The Independent" (tulkojums inopressa.ru).

Darba “Angļu valodas nākotne” autors Greddols ir veicis pētījumu, kas balstīts uz situācijas datorizēto modelēšanu ar mērķi novērtēt angļu valodas mācību pieprasījumu pasaulē. Pētījums prezentēts trešdien starptautiskās apmācības Britu padomes organizētajā konferencē Edinburgā. Greddols, kurš strādā izglītības un valodu mācību jomā jau 25 gadus, saka, ka ar šo datorizētā modeļa palīdzību ir izdevies aprēķināt potenciālo studentu skaitu līdz 2050. gadam, raksta "The Independent". Modelī tika ņemti vērā UNESCO dati, demogrāfiskās ziņas un valdības dati par studentu pārvietošanos. Tāpat tika ņemta vērā inovāciju ietekme izglītībā un citi faktori, kas iespaido pasaules iedzīvotājus, piemēram, Ķīnas valdības demogrāfiskā politika “viena ģimene – viens bērns”. Greddols paredz, ka pasauli drīz pārņems angļu valodas vilnis. Daudzas valdības, īpaši to valstu, kuras nesen ieguvušas neatkarību, pragmatiski ievieš angļu valodas apguvi. “Tādu valstu kā Malaizija un Šrilanka dzimtās valodas bieži identificējas ar viņu jauniegūto neatkarību, un tāpēc tās ir jāsargā. Taču angļu valoda dominē biznesa jomā un, lai būtu konkurētspējīgs, varētu noslēgt ienesīgus līgumus, tādās valstīs angļu valoda jāapgūst no bērnudārza,” saka Greddols. Viņš piebilst, ka dažreiz tādēļ Malaizijā pat matemātika un citi priekšmeti vidusskolā tiek pasniegti angļu valodā. Tomēr pieprasījums pēc tālākas angļu valodas mācību paplašināšanas samazināsies, kad šie bērni iestāsies augstākās izglītības iestādēs un kad vairāk pasaules universitāšu izvēlēsies angļu valodu par mācību pamatvalodu, paredz darba autors. Līdz 2050. gadam angļu valodas bums būs izbeidzies un angļu valodas mācību industrija kļūs par pašas veiksmes upuri, piebilst Devids Greddols. "Tad angļu valodu mācošos skaits samazināsies no 3 miljardiem līdz 500 miljoniem," viņš saka. "Līdz ar angļu valodas izplatīšanos uz planētas arvien vairāk cilvēku kļūs divvalodīgi un pat daudzvalodīgi, un šādas īpašības tiek augsti vērtētas biznesā. Tomēr Lielbritānijai nav tā labākā reputācija citu valodu apgūšanas jomā." Ziņojumā tiek uzsvērts, ka pasaulē izplatās ne tikai angļu valoda, bet pasaule kļūst arvien daudzvalodīgāka. Ir populāras arī ķīniešu, arābu un spāņu valoda, un tās var kļūt par nākotnes valodām, atzīmē izdevums.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu