Miris Slobodans Miloševičs (56)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Dienvidslāvijas prezidents Slobodans Miloševičs sestdien atrasts miris savā kamerā ANO kara noziegumu tribunāla cietumā Hāgā. "Mēs varam apstiprināt viņa nāvi," paziņoja ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) preses dienests.

"Miloševičs tika atrasts kamerā savā gultā bez dzīvības pazīmēm. Apsargs nekavējoties ziņoja ieslodzījumu vietas komandierim un mediķiem. Vēlāk apstiprinājās, ka Slobodans Miloševičs ir miris," teikts paziņojumā.

Par Miloševiča nāves apstākļiem uzsākta izmeklēšana, bet tiek uzskatīts, ka Miloševičs miris dabiskos apstākļos.

64 gadus vecais Miloševičs cieta no augsta asinsspiediena un sirdsdarbības traucējumiem, kā dēļ viņa tiesāšana bija vairākkārt atlikta.

Bijušajam Dienvidslāvijas prezidentam Hāgas tribunālā izvirzītas vairāk nekā 60 apsūdzības kara noziegumos, kā arī genocīdā, par viņa lomu Balkānu karos, kas 90.gados sadalīja Dienvidslāviju.

Miloševičs uz Hāgu tika nosūtīts 2001.gada jūnijā, astoņus mēnešus pēc tam, kad tautas sacelšanās rezultātā viņa tika gāzts no Dienvidslāvijas prezidenta amata.

Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī, kurš Zalcburgā piedalās Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē, komentējot bijušā Dienvidslāvijas līdera nāvi, žurnālistiem sacīja: "Ar Miloševiča nāvi ir aizgājis viens no galvenajiem, ja ne galvenais Balkānu kara tēls. Es vēlētos pieminēt visus tos, desmitus tūkstošus vīriešu, sievietes un bērnus, kas tik daudz cieta no Miloševiča izplānotās etniskās tīrīšanas".

Serbijas un Melnkalnes ārlietu ministrs Vuks Draskovičs, kurš arī piedalās sarunās Zalcburgā, pauda nožēlu, ka Miloševičs nesaņems pelnīto sodu savā dzimtenē.

"Žēl, ka viņš nestāsies tiesas priekšā Belgradā," žurnālistiem sacīja Draskovičs, piebilstot, ka Miloševičs licis nogalināt daudzus cilvēkus arī savas partijas aprindās un "vairākas reizes licis mēģināt nogalināt arī mani".

Arī Horvātijas amatpersonas pauda nožēlu, ka Miloševičs nomiris pirms soda saņemšanas par savu lomu karos Horvātijā un Bosnijā.

"Žēl, ka Miloševičs neizdzīvoja līdz tiesas beigām un nesaņēma pelnīto sodu," teikts Horvātijas prezidenta Stjepana Mesiča biroja izplatītajā paziņojumā.

Arī Srebrenicas asinspirts upuru tuvinieki pauda nožēlu par Miloševičs nenotiesāšanu.

"Žēl, ka mēs neredzēsim viņu saņemam sodu, ka mēs nedzirdēsim spriedumu," sacīja Srebrenicas upuru māšu asociācijas vadītāja Harja Katiča.

"Lai arī kā, liekas, ka Dievs jau viņu ir sodījis," piebilda Katiča, kas 1995.gada Srebrenicas slaktiņā, kad tika nogalināti 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu, zaudēja savu vīru un dēlu.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu