Irākā bojā gājuši divi Latvijas karavīri (papildināta) (541)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.11.55 pēc Latvijas laika Irākā nemiernieku uzstādīta spridzekļa eksplozijā nogalināti divi Latvijas karavīri, informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Preses un Informācijas nodaļas priekšnieks Uldis Davidovs.

Ievainojumus guvuši trīs Latvijas karavīri.

Karavīri, veicot patrulēšanas uzdevumu, brauca automašīnā "Hummer", kas cieta nemiernieku uzstādīta paštaisīta spridzekļa sprādzienā.

Pagaidām sīkāka informācija par nelaimes apstākļiem netiek sniegta. Šovakar plkst. 20 Aizsardzības ministrijā (AM) NBS komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs sniegs ārkārtas preses konferenci.

Kopš Latvijas karavīri uzturas starptautiskajā misijā Irākā, bojā gājuši trīs kareivji. 2004.gada 8.jūnijā, munīcijas neitralizēšanas operācijas laikā Irākā gāja bojā NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas vada komandiera vietnieks virsleitnants Olafs Baumanis.

Latvijas kontingentu Irākā veido 113 karavīri. Lielākā daļa no viņiem bāzējas Divānijas pilsētā. Nākamā gada sākumā paredzēta kārtējā karavīru rotācija. 20 NBS virsnieki un instruktori uz Irāku izlidoja 20.decembrī, bet 2007.gada sākumā uz starptautisko miera operāciju dosies kājnieku rotas karavīri.

Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) savā un AM vārdā izteicis visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

"Šo smago vēsti mēs esam saņēmuši brīdī, kad tikko kā aizvadīti Ziemassvētki - laiks, kurā mēs viens otram biežāk nekā citkārt vēlam mieru, prieku un saskaņu. Tomēr gaidītā miera un saskaņas vietā daudz kur pasaulē joprojām valda reliģiski un etniski konflikti un noris karš," teikts ministra līdzjūtībā.

"Ienaids un nežēlīgs fanātisms šodien ir paņēmis divu Latvijas karavīru dzīvības. Diemžēl mums ir jāatzīst šis smagais zaudējums, kuru prāts un sirds atsakās pieņemt," raksta Slakteris.

Patlaban aizsardzības ministrs atrodas atvaļinājumā, bet rīt atgriezīsies darbā, teica AM Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis.

Likums paredz, ka bojāgājušo karavīru mantiniekiem izmaksā kompensāciju 50 000 latu apmērā, bet ne mazāk kā 120 pēdējā mēneša karavīra algu apmērā, ja profesionālā dienesta karavīrs gājis bojā NBS kontingenta sastāvā, saskaņā ar starptautiskas organizācijas apstiprinātu mandātu piedaloties starptautiskajā operācijā vai starptautiskajā operācijā, kurā dalība noteikta ar Saeimas lēmumu, vai pildot ar komandiera pavēli noteiktus uzdevumus, kas saistīti ar ieroču vai bruņojuma lietošanu un paredz reālu apdraudējumu karavīra veselībai un dzīvībai.

Tāpat AM sedz izdevumus par nepieciešamo medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu kursu bojāgājušā karavīra ģimenes locekļiem - laulātajam, bērniem un vecākiem. Šādu rehabilitācijas kursu ar Ministru kabineta rīkojumu bija iespēja saņemt arī bojāgājušā Baumaņa ģimenei.

Jau ziņots, ja Saeima pagarināja termiņu Latvijas NBS vienību dalībai miera operācijā Irākā līdz nākamā gada 31.decembrim. Pērn 10.novembrī pieņemtais Saeimas lēmums paredzēja Latvijas NBS atrašanos Irākā līdz šā gada 31.decembrim. Par lēmumprojektu balsoja 69, bet pret bija 22 deputāti.

NBS spēku vienības līdzdalība operācijā Irākā notiek par Aizsardzības ministrijas budžeta līdzekļiem. Plānotais finansējums nākamajam gadam ir 4 155 015 lati.

Kā ziņots, NATO sanāksmes laikā pieņemts politisks lēmums palielināt Latvijas karavīru skaitu starptautiskajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā, kur patlaban dien 35 Latvijas kareivji. Gala lēmums par Latvijas karavīru nosūtīšanu uz ārvalstu misijām jāpieņem Saeimai.

Komentāri (541)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu