Dakterim Nāvem ļaus nomirt brīvībā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu ārsts Džeks Kevorkjans, kurš 130 pacientiem pēc viņu lūguma injicēja nāvējošu indes devu un par to tika iesēdināts uz 25 gadiem cietumā, pēc astoņiem ieslodzījumā pavadītiem gadiem atgriezīsies brīvībā.

Mičiganas štata apžēlošanas komisija izlēmusi, ka 78 gadus vecais Dž. Kevorkjans, kurš par 130 pacientu nonāvēšanu ASV nodēvēts par Dakteri Nāvi, tiks atbrīvots no ieslodzījuma nākamā gada jūnijā. Šāds lēmums pieņemts pamatojoties uz viņa slikto veselības stāvokli. Cietuma ārsti uzskata, ka Dakteris Nāve nenodzīvos pat gadu un nekādu kaitējumu sabiedrībai vairs neradīs. Arī Dž. Kevorkjans solījies, ka vairs nepraktizēs eitanāziju, bet savas atlikušās dienas aizvadīs kādā no Detroitas sociālajiem namiem, vēsta aģentūra AP.

Dž. Kevorkjans 1952. gadā absolvēja Mičiganas universitātes medicīnas fakultāti un strādāja par patologanatomu klīnikās Kalifornijā un Mičiganā. Šajā laikā vērojot mirstošo pacientu ciešanas, mediķis ne tikai kļuva par aktīvu eitanāzijas legalizācijas piekritēju, bet, kā izrādījās, viņš astoņus gadus veica eitanāziju arī dzīvē. 1990. gada 4. jūnijā, izmantojot viņa paša izgudroto pašnāvības mašīnu, ar kuru pacienta vēnās tiek ielaisti pretsāpju līdzekļi un toksiski preparāti, viņš nonāvēja kādu personu, kas sirga ar Alcheimera slimību. Līdzīgā veidā viņš palīdzēja nomirt vairākiem desmitiem pacientu.

Kad par šīm darbībām uzzināja Dž.Kevorkjana kolēģi, viņa rīcību izskatīja ārstu komisijā, kas lēma par ārsta licences anulēšanu. Nopratināšanas laikā mediķis atzina, ka šajā laikā viņš palīdzējis nomirt 130 pacientiem.

Tomēr par apsūdzības motīvu kļuva tikai viens no mediķa īstenotajiem eitanāzijas gadījumiem. 1998. gadā Dakteris Nāve uzfilmēja un nosūtīja raidsabiedrībai CBS materiālu, kurā redzams, kā viņš sniedz nāvējošas potes 52 gadus vecajam pacientam Tomasam Joukam. Dž.Kevorkjans tobrīd cerēja, ka tiesa viņu attaisnos un radīs tiesisku precedentu eitanāzijai ASV.

Lietas izmeklētāji neoficiāli paziņojuši, ka trīs ceturtdaļas Dž. Kevorkjana upuru nesirga ar neizārstējamām slimībām, bet pieci procenti viņa pacientu bijuši gandrīz veseli.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu