Polija vētīs katoļu bīskapu pagātni (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas katoļu baznīca izmeklēs visu tās bīskapu pagātni un ļaus Vatikānam izšķirt to personu likteni, kas Padomju Savienības laikā sadarbojušies ar tās drošības iestādēm. Šādu lēmumu vakar vienprātīgi pieņēmusi 45 Polijas bīskapu padome.

Polijas katoļu baznīcas bīskapi vakar sanāca uz ārkārtas sēdi, lai risinātu radušos krīzi saistībā ar jaunieceltā poļu arhibīskapa Staņislava Vilgusa atkāpšanos no amata.

Vakar vakarā izplatītajā paziņojumā padome pavēstīja, ka katoļu baznīca pārbaudīs visu bīskapu komunisma laika arhīvus, lai noskaidrotu katoļu baznīcas pagātni. "Baznīca nebaidās no patiesības," preses konferencē pavēstīja arhibīskaps Josefs Mičaļiks. "Mēs pārbaudīsim informāciju par visiem bīskapiem," uzsvēra arhibīskaps, norādot, ka sodīt konkrētu personu varēs tikai pāvests vai Vatikāns. "Nevienam Polijā nav tiesības sodīt un izvērtēt bīskapu, tikai Vatikānam ir šādas pilnvaras," norādīja J. Mičaļiks. Viņš atzina, ka šis ir sāpīgs un pazemojošs process, bet tas ļaus baznīcai nobriest.

Saskaņā ar bīskapu pieņemto lēmumu katrā bīskapijā tiks izveidota vēsturnieku komisija, kas pārbaudīs arī priesteru pagātni. Par šo lēmumu pārējie 133 Polijas bīskapi varēs nobalsot martā gaidāmajā konferencē, vēsta Reuters, atsaucoties uz J. Mičaļiku.

Polijā, kur 90 procentu no tās 40 miljoniem iedzīvotāju ir katoļi, S. Vilgusa atzīšanās sadarbībā ar komunistu laika drošības dienestiem, kā dēļ viņš pagājušo svētdien vēl pirms oficiālās apstiprināšanas paziņoja par atkāpšanos no arhibīskapa amata, ievērojami iedragājusi baznīcas pozīcijas. Jāatgādina, ka tieši sabiedrība iebilda pret S. Vilgusa apstiprināšanu arhibīskapa amatā. Sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka divas trešdaļas iedzīvotāju vēlējās redzēt viņa atkāpšanos no augstā amata baznīcā. Iedzīvotāju apziņā tā ir komunisma krišanas galvenā veicinātāja. Neraugoties uz to, fakti liecina, ka ap desmit procentu katoļu garīdznieki savulaik sadarbojušies ar slepenajiem drošības dienestiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu