Nobela miera prēmiju saņēmis somu diplomāts Marti Ahtisāri (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prestižo Nobela miera prēmiju šajā gadā saņems somu diplomāts Marti Ahtisāri par viņa lielo ieguldījumu miera sarunu veicināšanā visā pasaulē, ziņo raidsabiedrība BBC.

Somijas eksprezidents Ahtisāri bijis ANO īpašais sūtnis sarunās par Serbijas bijušās provinces Kosovas galīgo statusu, kā arī piedalījies citās svarīgās miera sarunās kā vidutājs un konsultants.

Ahtisāri šodien pavēstīja, ka jūtas ļoti iepriecināts un pateicīgs par gūto atzinību. Prestižās miera prēmijas ieguvējam tiks piešķirta zelta medaļa, diploms un 1,42 miljonus ASV dolāru liela naudas balva.

Nobela komisija miera prēmijas ieguvēju šogad izraudzījās no 197 pretendentu vidus. Komisija paziņojusi, ka balva Ahtisāri piešķirta par viņa "būtiskajiem centieniem risināt starptautiskus konfliktus vairākos kontinentos vairāk nekā trīs desmitgažu garumā".

"Viņš izcili piedalījies centienos atrisināt vairākus nopietnus un ilgstošus konfliktus," teikts komisijas paziņojumā, novērtējot viņa lomu Namībijas, Ačekas, Kosovas un Irākas konfliktu risināšanā. "Viņš arī ar konstruktīvu līdzdalību piedalījies konfliktu atrisināšanā Ziemeļīrijā, Centrālāzijā un Āfrikā," turpina komisijas biedri.

Marti Ahtisāri savu balvu saņems svinīgā ceremonijā Oslo 10.decembrī - zviedru izcilā izgudrotāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu